in

Roemeense aanklager: ‘Vermoeden dat Johannes V. op meerdere plekken heeft toegeslagen’

Roemenië gaat alle plekken onderzoeken waar Nederlander Johannes V. de afgelopen jaren in Roemenië is geweest om te zien of er meer slachtoffers zijn gemaakt en of hij handlangers had.

Procureur-generaal Bogdan Licu heeft vanmorgen tegen Roemeense media gezegd dat het vermoeden bestaat dat hij in meerdere provincies slachtoffers heeft gemaakt. In Nederland is de politie vanochtend begonnen met een huiszoeking in V.’s woning in Beers.

De 47-jarige Johannes V. – roepnaam Joop – overleed gisteren toen hij – waarschijnlijk expres – met zijn auto een vrachtwagen knalde.

Dat gebeurde in het Brabantse Escharen. Licu zei vanmorgen dat hij nog geen officiële bevestiging heeft vanuit Nederland dat het om V. gaat.

Johannes V. wordt ervan verdacht in een dorp niet ver van Boekarest de 11-jarige Mihaela te hebben m*sbruikt en v*rmoord.

Ondertussen zoeken de Roemenen alle gangen na van V. in het Balkanland. Hij is volgens Licu ‘minstens vier keer’ in Roemenië geweest. ,,Maar misschien vaker.”

De vrees is dat hij meer slachtoffers heeft gemaakt. Concrete aanwijzingen zijn daar nog niet voor, maar gezien V’s zedenverleden en zijn regelmatige bezoeken aan Roemenië, is de vrees groot. Licu zei dat ook nadrukkelijk wordt gezocht naar mogelijke handlangers.

Armoede
Roemenië heeft vanwege de armoede een grote aantrekkingskracht op p*dofielen, zegt Marcel Jeninga van de Stichting Strijd Tegen M*sbruik. ,,Kinderen daar zijn makkelijk te verleiden.”

Volgens Procureur-generaal Licu was Mihaela al dood op het moment dat ze als vermist werd opgegeven.

Ook werd duidelijk dat op het moment dat de Roemeense politie telefonisch met V. sprak, hij al in Nederland zou zijn. V. vertrok zaterdag naar Nederland.

Mihaela werd zondag gevonden. Pas zaterdag drong in Roemenië de ernst van de situatie door, zei Licu. Het meisje werd sinds vrijdag vermist.

Lees ook  Moeder laat haar baby van 2 weken oud verhongeren – dan wordt er plotseling op de deur geklopt

Licu zei dat in Roemenië niet bekend was dat V. een verleden als zedendelinquent heeft en dat er nooit een waarschuwing is gekomen vanuit Nederland dat V. regelmatig naar Roemenië reisde. Hij voegde er aan toe dat er nu goed en nauw wordt samengewerkt met Nederland.

Nog steeds doodsangst
Het Roemeense dorp waar het drama afgelopen weekend gebeurde, Gura Sutii, leeft nog steeds in doodsangst.

In het dorp waar vrijdag de 11-jarige Mihaela om het leven werd gebracht, mag geen kind nog alleen naar school.

Dat V. (47) gisteren omkwam bij een ongeval, geloven weinig inwoners van de afgelegen plattelandsgemeenschap.

De moeder van de omgebrachte Mihaela Adrianu Fieraru wil er niets van weten. Ze denkt dat de Nederlander nog gewoon in leven is, zegt ze als ze de straat voor haar woning oversteekt.

De treurende vrouw is volledig in het zwart gekleed, net als veel vrouwen in het dorp. Buurtbewoners komen naar het huis van de familie toe om bloemen te brengen, een andere traditie.

,,Is hij echt dood?”, vraagt ook burgemeester Constantin Dinu nog maar eens voor de zekerheid. Hij probeert zijn dorpsgemeenschap weer tot rust te brengen na de verschrikkelijke gebeurtenissen.

,,Iedereen is bang.” Dinu liet na zijn aantreden liefst 36 beveiligingscamera’s ophangen in het 6000 inwoners tellende dorp.

Op zo’n beetje elke straathoek hangt er een. Dinu kan de beelden in zijn burgemeesterskamer bekijken. ,,Kijk, dit is de plaats waar Mihaela voor het laatst werd gezien”, wijst hij.

Maar camera’s konden het gruwelijke einde van Mihaela niet voorkomen. ,,Ik slaap nauwelijks”, zegt een vrouw in de straat waar het gezin van vermoorde meisje woont.

Ze is bezorgd om haar kleine neefje, die ook elke dag alleen naar school liep. Dat gebeurt nu niet meer. ,,Hoe kan het, dat een man uit Nederland helemaal hier naartoe rijdt om zoiets te doen?”

Lees ook  IJzige wegen doen vrachtwagenbestuurder ’s nachts stranden in de middle of nowhere. Maar wanneer hij uit z’n raampje kijkt, ziet hij een paard …

Bij de basisschool van Mihaela is het een drukte van belang. Ieder kind dat aan komt lopen, heeft een volwassene bij zich.

De directrice van de school vraagt pers op afstand te blijven. ,,We proberen iedereen weer rustig te krijgen.”

Politie observeerde Joop V. al
Johannes ‘Joop’ V. werd de uren voordat hij zich doodreed tegen een vrachtwagen al in de gaten gehouden door de politie.

Dat heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt na vragen over een eventuele ‘achtervolging’. Van dat laatste was geen sprake:

,,Ten tijde van het ongeval hield de politie de verdachte op afstand in de gaten. Dat betrof een observatieteam, dat de verdachte onopvallend volgde.

Van een achtervolging was geen sprake. Het team deed dat in afwachting van de toestemming vanuit Roemenië om de man aan te houden.

Daarover was op dat moment overleg gaande tussen het OM in Nederland en de Roemeense autoriteiten.

Uit onderzoek naar de aanrijding blijkt dat het observatieteam op ruime afstand van de verdachte en met een normale snelheid tussen het andere verkeer reed.

Uit niets blijkt dat de bestuurder het observatieteam heeft opgemerkt,” aldus een woordvoerder.

Huiszoeking
De Nederlandse politie is eind van de ochtend begonnen met doorzoeking van het woonhuis van V. in het Brabantse Beers.

Ongeveer tien agenten onderzoeken de woning en de naastgelegen paardenstal. Ook de BMW die nog op het erf staat is grondig bekeken.

De huiszoeking vindt plaats ter ondersteuning van het onderzoek dat de Roemeense politie houdt rond de dood van het 11-jarige meisje, aldus het Openbaar Ministerie in Den Bosch.

’Wij zijn verminkt door Turkse billenkoning’

Let op: deze auto’s zijn niet geschikt voor nieuwe brandstof E10