in

Regeringspartijen VVD en CDA zijn om: Vuurwerk gaat verboden worden!

Ook de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn om: er moet een verbod komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Wel vinden beide partijen dat er ‘stevig moet worden ingezet op handhaving’.

“Voortschrijdend inzicht”, noemt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het veranderde standpunt van zijn fractie. Volgens de VVD kan de jaarwisseling niet langer op de huidige voet doorgaan.

“Als mensen er verantwoordelijk mee omgaan, had het niet zover hoeven komen”, zegt Dijkhoff. “Maar te veel mensen misbruiken vuurwerk.”

Handhaving
VVD en CDA hameren wel op stevige handhaving. Met alleen een uitbreiding van het vuurwerkverbod verandert er anders ‘geen klap’, vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Lees ook  Anouk opnieuw in quarantaine zonder gezin

Van Dam wil dat raddraaiers harder worden aangepakt in de toekomst. “Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan, is het diepere probleem.”

Meerderheid
Een meerderheid van regeringspartijen D66 en ChristenUnie en SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, 50 Plus, DENK en de SGP had al eerder aangegeven voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn.

Jesse Klaver van GroenLinks noemt het standpunt van het CDA en VVD ‘een enorme winst.’ “Dit is een enorme trendbreuk.

Lees ook  Kinderoppas begint tegen jong meisje te schreeuwen. Kijk nu hoe oma onmiddellijk actie onderneemt!

Ik had dit gehoopt, maar niet verwacht.” De partij is voor een algeheel vuurwerkverbod, GroenLinks wil alleen nog wat ruimte voor een kleine beetje siervuurwerk.

Kabinet komt in februari
Het kabinet heeft gezegd in februari met plannen te komen om het vuurwerkverbod verder uit te breiden.

“Deze jaarwisseling is weer niet geworden wat-ie moet zijn en dat vraagt om meer maatregelen”, zei minister Grapperhaus van Justitie daar vorige week over.

Man (46) na mis bruiken 10-jarige stiefdochter in Nijkerk: ‘Een ongemakkelijke situatie’

Chantal na uitslag van uitstrijkje: ‘Vrouwen, laat je checken’