in

‘Rauwe kip moet je wassen voor je het klaarmaakt’, waar of niet waar?

Moet je rauwe kip wassen of is dat onzin?

Veel mensen hebben het vroeger geleerd: als je rauwe kip gaat eten, dan moet je dit wassen voordat je het klaarmaakt. Dit om eventuele salmonella-bacteriën te verwijderen. Zo kun je het veilig bereiden en loop je geen kans om ziek te worden. Maar wat is hiervan waar?

Het blijkt dus averechts te werken en er zelfs voor te zorgen dat je juist ziek kan worden van kip.

Verhitten

Veel kippenvlees is besmet met de zogenaamde campylobacter-bacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van dieren en komen via hun uitwerpselen overal terecht, onder meer op het vlees van de geslachte kip. Campylobacterie kan zeer ernstige voedselinfecties veroorzaken waardoor je zelfs in het ziekenhuis kan belanden. Het wassen van de kipfilet helpt absoluut niet om deze bacterie te verwijderen, de enige manier om een besmetting met Campylobacter te voorkomen is het vlees voldoende te verhitten.

Lees ook  Chantal Janzen reageert op alle commotie rondom haar uiterlijk

Kruisbesmetting

Door de rauwe kipfilets af te spoelen onder de kraan, kan je er zelfs onbewust voor zorgen dat de bacteriën die erop zitten via waterspatten in de keuken verspreid worden. Deze bacteriën kunnen dan zelfs in een glas water, op de groenten die je gewassen hebt of op de snijplank terecht komen, enzovoorts. Dit heet ook wel kruisbesmetting en ook hier kan je ziek van worden! Niet wassen dus, maar gewoon zorgen dat de kip door en door verhit is. Was daarnaast keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.

Lees ook  Ambulances bekogeld met daarin coronapatiënten

Ontmoet Lucas – de spin die je spinnenfobie meteen zal genezen

Na 5 uur vallen ze het huis binnen om van balkon hangende hond te redden.