in

Prinses Christina (72) overleden aan gevolgen van botkanker

Prinses Christina (72) is vanmorgen overleden. Ze leed al een aantal jaar aan botkanker. De prinses is vanmorgen op het complex van Paleis Noordeinde in Den Haag overleden. Ze wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid zal worden genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Jongste zus van Beatrix
Prinses Christina was de vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Daarmee was ze de jongste zus van prinses Beatrix. De roepnaam van Christina was aanvankelijk Marijke, maar in 1963 besloot ze haar tweede voornaam Christina als roepnaam te gebruiken.

Ze trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie ze drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Ze woonde daarna onder meer in New York en in Italië.

Lees ook  Roemeense politie: Nederlander hoofdverdachte in zaak moord meisje (11)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen via Twitter ‘verdrietig te zijn door het overlijden van onze lieve zus en tante’. “Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.”

Slecht gezichtsvermogen
Omdat prinses Juliana tijdens haar zwangerschap besmet was geraakt met rode hond, werd Christina met een oogziekte geboren. Daardoor had ze haar hele leven lang een slecht gezichtsvermogen.

Commotie om verkopen kunst
De prinses kwam dit jaar nog veelvuldig in het nieuws doordat ze een aantal kunstwerken bij het beroemde veilinghuis Sotheby’s in New York verkocht. Het topstuk was een houtskooltekening van Rubens die voor ruim zes miljoen onder de hamer ging. Er was veel kritiek op de werkwijze van Christina, omdat de prinses voor het veilinghuis koos en het werk niet gaf aan een museum.

Lees ook  Jolanda (54): 'DNA liegt niet. Hij ís de man die mijn dochter vermoordde'

Premier Mark Rutte vond de verkoop geen probleem, omdat het om een privébezit zou gaan. Maar politiek commentator Frits Wester gaf daarbij aan: “De vraag is gerechtvaardigd of de Oranjes, een door de belastingbetaler zwaar gesubsidieerd instituut, niet de morele plicht hebben om nationaal erfgoed dat zij bezitten eerst aan Nederlandse musea aan te bieden. En volgens mij moet het antwoord op die vraag volmondig ja zijn.”

48-jarige moeder stak als een gek in op haar zoontje (10) Den Haag

“Op de verkeerde plaats op het verkeerde moment”: Sebbe (10) sterft bij ongeval met tractor tijdens vakantie met grootouders