in

Politie verzegelt Twentse supermarkt na 18 overtredingen, eigenaar is woest

De politie heeft de Twentse supermarkt Berning verzegeld nadat de eigenaar een afhaalpunt aan de deur was begonnen.

De winkel van eigenaar Raymond Berning ging deze ochtend, ondanks de coronastraf van de veiligheidsregio Twente, gewoon open.

Toen Berning de deuren op politiebevel alsnog moest sluiten, opende hij snel een ‘pick-up point’. De politie trad hierop het pand binnen. Berning is woest.

Volgens de veiligheidsregio is de supermarkt sinds april 21 keer gecontroleerd, zijn achttien overtredingen van de coronaregels geconstateerd en is tien keer een last onder dwangsom ( à 5000 euro per stuk) opgelegd. Supermarkteigenaar Raymond Berning zou hier niets mee hebben gedaan.

De supermarktexploitant betwist dat er ongeregeldheden in zijn winkel hebben plaatsgevonden en wilde koste wat het kost openblijven.

Hij had vannacht voordat hij openging een bus voor zijn zaak neergezet, om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren.

Onder luid applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open. De broodjes werden deze ochtend afgebakken alsof het een dag als alle andere was.

Klanten deden ook ‘gewoon’ boodschappen. Voor de supermarkt stond een groep steunbetuigers, protestgroep De Vrije Tukkers.

Politie en handhaving meldden zich ‘s ochtends ook bij de winkel. Nu Berning toch zijn deuren opende, kwam er een nieuw bevel dat hij zijn supermarkt voor 10.00 uur moest sluiten.

De eigenaar weigerde daar in eerste instantie gehoor aan te geven, maar nét voor het ultimatum voelde hij zich genoodzaakt toch dicht te gaan. Hij wilde het conflict dat hij met de veiligheidsregio had niet op de spits drijven.

Maar een aantal minuten later ging de deur voorzichtig weer open. Niet voor klanten, maar om uit te leggen dat hij een nieuw bedrijf was gestart: Berning Pickup Point.

Lees ook  Video: Terminaal zieke man ziet voor het eerst zijn baby.

,,Er worden nu al bestellingen klaargemaakt. Mensen staan op de parkeerplaats, kunnen hun bestelling doorgeven aan het personeel en de medewerkers pakken alles bij elkaar.

Hier voor de deur kan het worden opgehaald en afgerekend”, legde Berning uit. Of dat mag? ,,Geen idee, maar er mag wel meer niet.” Een groep agenten verzamelde zich hierop voor de supermarkt en ging de winkel binnen.

Gisteren werd persoonlijk de boodschap aan de eigenaar gebracht dat hij moest sluiten vanwege herhaaldelijke overtredingen van de coronamaatregelen.

Berning kreeg de envelop buiten de supermarkt in zijn handen gedrukt door twee boa’s en de woordvoerder van de veiligheidsregio, Ton Kamp, maar gooide hem na een pittige discussie op straat.

‘Vele malen gewaarschuwd’
De veiligheidsregio kon deze week niet anders dan een bevel tot sluiting afgeven, zegt Arjen Gerritsen als dienstdoend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente.

„Wij willen dat mensen op een veilige manier boodschappen kunnen doen. Deze ondernemer stelt zijn klanten en medewerkers bloot aan een gezondheidsrisico.

Elke keer weer zegt de uitbater dat hij daar niets mee te maken heeft. Dan is de volgende stap om de winkel, die een bron van besmetting kan zijn, te sluiten.”

Al sinds april wordt er stelselmatig gecontroleerd bij de supermarkt, die vooral in trek is bij Duitse klanten die onder meer voor de goedkopere koffie over de grens boodschappen komen doen.

Daarbij is geconstateerd dat klanten onvoldoende afstand van elkaar houden en dat de ondernemer geen maatregelen treft om de anderhalve meter afstand te waarborgen.

Lees ook  Meneer Spaghetti van Samson & Gert ziet er vandaag de dag héél anders uit:

Soortgelijke controles worden ook uitgevoerd bij de andere supermarkten in de regio. Nergens kwam het zover als in Noord Deurningen.

„Elders spreken wij ondernemers ook aan als we een overtreding constateren”, zegt Gerritsen. „In de regel nemen die dan maatregelen, waardoor ze weer netjes aan de regels voldoen.

Het is van de zotte dat iemand hier nu zo’n spektakel van maakt en zoveel tijd vraagt van de politie, veiligheidsregio en GGD. Het gaat om de gezondheid van mensen, daar kunnen we dit soort geintjes niet bij hebben.”

”Zo gauw de ondernemer maatrege­len heeft getroffen en aan de regels voldoet, mag hij weer open”
– Arjen Gerritsen, Dienstdoend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente

In de meeste gevallen waar zo’n dwangsom werd opgelegd, bleek dat voldoende om de ondernemer ertoe aan te zetten maatregelen te treffen.

Als dat op tijd gebeurt, vervalt de dwangsom weer. In Noord Deurningen is dat niet gebeurd. Tien keer is daar een dwangsom opgelegd, van 5000 euro per stuk.

Ondernemer Berning heeft vervolgens echter geen actie genomen. Daardoor zijn de dwangsommen nu ‘verbeurd’. Dat betekent dat de ondernemer moet betalen, 50.000 euro in totaal.

Omdat dit niet hielp, heeft de Veiligheidsregio Twente bestuursdwang ingezet om de winkel te sluiten.

Lang hoeft de super niet dicht te blijven, als het aan Gerritsen ligt. „Zo gauw de ondernemer maatregelen heeft getroffen en aan de regels voldoet, mag hij weer open.”

Berning bestrijdt dat hij vaak is gewaarschuwd. Ook voldoet hij naar eigen zeggen aan alle coronarichtlijnen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van ‘incompetente boa’s en kortzichtigheid van de veiligheidsregio’.

Doodgestoken Alice (15) was alom geliefd: ‘Hoe kan het dat háár dit is overkomen?’

Boetes vullen badje en wassen auto bij schaarste