in

Politie over gezochte Taghi en Razzouki: ‘We zijn dichtbij en moord is hun reactie’

De politie zit dicht op de voortvluchtige kopstukken Ridouan Taghi en Said Razzouki. Dat zei hoofd landelijke recherche Andy Kraag vanavond in DWDD. Volgens Kraag voelen de gezochte topcriminelen dat en is de moord op advocaat Derk Wiersum daar een mogelijke reactie op.

Taghi wordt als hoofd van een criminele bende verdacht van meerdere moorden in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Hij is de meestgezochte crimineel van het land en houdt zich vermoedelijk schuil in het buitenland. Ook zijn handlanger Saïd Razzouki is spoorloos.

Meestgezocht
Het OM heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van een van de twee. Het vermoeden is dat Taghi ook de opdrachtgever is voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Die stond een van de voormalige bendeleden Nabil B. bij. B. was eerder lid van de bende van Taghi, maar deed uiteindelijk zijn relaas als kroongetuige bij de politie.

Lees ook  Ernstige mishandeling van 15-jarige jongen op strand - Jongen overleeft het mogelijk niet

“Als we kijken naar netwerken: dan halen we daar de kopstukken en sleutelfiguren uit. Wij weten dat we dichtbij zijn en dit (de aanslag op advocaat Wiersum, red.) zou een mogelijke reactie zijn”, vertelde Andy Kraag in DWDD. Hij is als hoofd landelijke recherche bij de politie bezig met de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Taghi kan overal zijn
Hoewel het net zich meer en meer sluit rond Taghi, heeft de politie nog geen concreet idee waar hij zich bevindt. “Dit is een man die een groot internationaal netwerk heeft, veel geld en dus daarmee ook zijn vrijheid koopt. Als ik wist waar hij was, waren wij bezig om hem aan te houden. Wij zijn wel bezig om hem op te sporen, maar dat moet in samenwerking met de partners die wij hebben.”

Lees ook  WTF! was er met het gezicht van Patty Brard aan de hand gisteren bij RTL Late Night?

“De andere kant van de medaille is dat dit soort groepen doorgaan met hun liquidaties, de vergismoorden die we zien. Dat moeten wij voorkomen”, zegt Kraag. Volgens hem is stoppen met kroongetuigen geen optie. “Wij maken onder meer gebruik van kroongetuigen om een rechtszaak dicht te krijgen.”

De afgelopen dagen is veel gesproken over een uitbreiding van mankracht bij de politie. Toch is dat volgens recherchechef Rienk de Groot niet direct waar ze op zitten te wachten.” Wij hebben behoefte aan een grondige analyse plaatsvindt van het fenomeen georganiseerde criminaliteit. Daar moeten aanbevelingen uit voortkomen”, zegt De Groot.

Lesbische vrouw krijgt peuk in nek uitgedrukt: Rotterdammer (34) opgepakt

Jaguar staat oog in oog met hondje, je zult echter niet verwachten wat er volgt