in

Politie kreeg anonieme melding over terreurplan Haagse steker

De politie heeft een melding gehad dat Malek F. een terroristische aanslag zou plegen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

In maart heeft de politie al onderzoek gedaan naar de anonieme melding, opgesteld in gebrekkig Engels. F. zat toen in een ggz-instelling. De tip is gedeeld met de AIVD. Ook is de casus door deskundigen besproken en gewogen. Op dat moment was geen aanleiding om Malek F. aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar de deskundigen konden het ook niet uitsluiten.

De Syrisch-Palestijnse statushouder Malek F. stak op Bevrijdingsdag zomaar drie mensen met een mes neer in Den Haag. Speciale eenheden schoten hem neer. Hij ligt nog in het gevangenisziekenhuis. De slachtoffers zijn inmiddels uit het ziekenhuis.

’Wisselende verklaringen’

Malek F. heeft bij de politie wisselende verklaringen afgelegd. Justitie weet daarom nog niet wat precies zijn motief is. Bij de man thuis is geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden. Het incident is ook niet opgeëist door IS, zoals bij de dodelijke steekpartij in Frankrijk. In het huis van Malek F. zijn geen zaken gevonden die duiden op terroristisch gedachtengoed.

Lees ook  Vier jongeren m*shandelen docent: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt’

Het onderzoek naar de 31-jarige Hagenaar duurt voort, laat het OM weten. Hij wordt verdacht van drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café aan het Johanna Westerdijkplein. De politie onderzoekt ook zijn achtergrond en motieven maken deel uit van het onderzoek. Zoals eerder gemeld, worden daarbij alle scenario’s opengehouden, ook een mogelijk terroristisch oogmerk.

Direct na het incident rees de vraag of F. handelde door een waan of omdat hij geïnspireerd was door de jihad. De politie en burgemeester Krikke benadrukten aanvankelijk dat Malek F. waarschijnlijk had gehandeld vanwege psychische problemen. Op 3 februari had hij zijn huisraad uit het raam gegooid. Hij is daarna een periode gedwongen opgenomen geweest in een GGZ-instelling. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling.

Lees ook  Katje nieuwsgierig naar boeket bloemen op tafel – minuten later vecht ze voor haar leven
’Allahu akbar’

Een van de slachtoffers zou hij de keel hebben willen doorsnijden. Hij droeg een baard en traditioneel-islamitische kleding en riep ‘Allahu akbar’ (God is groot).

Zijn jongere broer heeft verteld dat hun vader is verdronken tijdens de vlucht van Turkije naar het Europese vasteland. Malek zou die dramatische gebeurtenis hebben gezien, verklaarde een flatgenote. Malek gebruikte volgens haar veel drugs en was de weg kwijtgeraakt toen hij daarmee stopte.

,,Alleen een anonieme melding, zonder verdere bevestiging uit onderzoek, is onvoldoende om iemand aan te houden’’, meldt het OM.

Serveerster ziet mama op Moederdag alleen eten en beraamt stiekem het perfecte geschenk.

Brandweervrouw springt in de vlammen om met uitsterven bedreigd babyhertje te redden voor het te laat is.