in

Pissige bewoners zijn poepende wandelaars spuugzat: ‘Wat bent ú nou aan het doen, meneer’

Prachtige natuur, uitgestrekte bossen en knusse vakantieparken: toeristen zijn dol op de Utrechtse Heuvelrug.

Maar nu we sinds de coronacrisis massaal de natuur intrekken, is er ook een keerzijde aan al dat moois.

Gedumpte mondkapjes, blikjes en heel veel wc-papiertjes ontsieren de bossen. Inwoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand: de prikstokken zijn niet aan te slepen.

„Wat bent ú nou aan het doen, meneer?!” De manager van een vakantiepark op de Heuvelrug kon haar ogen niet geloven toen het pas vóór haar neus gebeurde.

„Ik keek naar buiten en dacht ‘zie ik het nou goed’? En ja, daar deed een man zijn behoefte. Óp de oprit van een accommodatie op het park.”

De manager (naam bij de redactie bekend) heeft hem duidelijk gemaakt dat ze dit een wel hele brutale actie vond. Maar snappen dat mensen hun behoefte ergens moeten doen, doet ze heus.

„De man zei dat hij nodig moest en nergens naar het toilet kon, omdat die vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn. En dat snap ik.

Je kunt overal eten en drinken afhalen en als er iets in gaat moet het er ook weer uit, maar dat wordt dan weer niet gefaciliteerd. Maar doe het dan vervolgens níet op zo’n plek.”

Drukte
Sinds het coronavirus zijn intrede deed, trekken er meer recreanten de Utrechtse Heuvelrug op. En dat brengt naast drukte ook afval met zich mee.

e parkmanager zag het ‘corona-afval’ wel zes keer meer worden in haar omgeving, en dat betekent extra werk aan het opprikken van rondslingerende mondkapjes, zakdoekjes en vellen wc-papier.

„Zeker na weekenden waarin het mooi weer was zie je meer afval en kom je de mensen die het maken ook tegen; pas zag ik in het bos mensen gewoon in de bosjes hun behoefte doen.

Om dit te voorkomen zou ik graag één wc openen, die we dan vaker schoonmaken om het coronaproof te houden. Dat lijkt me een betere oplossing dan dit.”

Tussen de hoogzwangere reeën
Corien Koreman is boswachter in het gebied. Ze verwelkomt bezoekers graag, maar zegt het met lede ogen aan te zien dat mensen zich te weinig realiseren dat er ook regels zijn in een natuurgebied.

„Je komt in het leefgebied van dieren, dus lees eerst de borden even. Houd je je aan wat daarop staat, kan er weinig misgaan.”

Lees ook  Lil Kleine slaat de beste vriend van zijn vriendin in elkaar:

Koreman denkt dat de meeste mensen niet opzettelijk de regels overtreden: „De mensen die nu extra in de bossen komen zijn veelal mensen die normaliter nauwelijks in de natuur kwamen.

Nu er weinig mogelijk is, komen ze hier. En dat is leuk, fijn als ze ervan kunnen genieten, maar help dan ook om die mooie, kwetsbare natuur te behouden.”

Zeker in deze tijd is dat volgens haar belangrijk. ,,Het broedseizoen staat op het punt te beginnen en dieren als reeën zijn hoogzwanger.

Die moeten hun energie sparen en niet de hele tijd hoeven vluchten voor mensen die buiten de paden wandelen – vaak ook nog met loslopende honden – en hun rommel niet opruimen.

Dieren kunnen al dat rondslingerend vuil ook nog per ongeluk opeten. Het werkt verstorend voor beesten die in deze tijd hun kinderen proberen groot te brengen.”

”Moet je toch naar de wc: graaf dan even een kuiltje en doe daar je behoefte in. En neem je wc-papiertje mee terug in een zakje”
– Corien Koreman, Boswachter

In de natuurgebieden staan bewust geen afvalbakken, want dat trekt gek genoeg alleen maar meer afval aan, zegt Koreman. Toch vindt ze vaker afval in het gebied. Voor haar is dat onbegrijpelijk. „Als je de moeite hebt genomen om eten en drinken mee te nemen, wat is dan de moeite om het ook weer mee terug te nemen? Neem een zakje mee waar je je afval in kwijt kan. En dat geldt ook voor het doen van je behoefte.”

Want ook daar kan ze alle begrip voor opbrengen, al zou het fijner zijn als mensen dat vóór hun trip naar de natuur even zouden regelen.

„Dat is ook een mindset. Ga naar het toilet, ga dan genieten buiten, en neem je afval mee terug. Die boodschap moet even tussen de oren komen.

En moet je toch naar de wc: graaf dan even een kuiltje en doe daar je behoefte in. En neem je wc-papiertje mee terug in een zakje.”

Overvol
Dat zakje is een goede tip voor iedereen die het gebied intrekt, want de prullenbakken in de dorpskernen en bij parkeerplekken puilen regelmatig uit met koffie-to-go-bekers, snackbarafval en ander afhaalgoed.

Lees ook  20 jaar lang 250.000 euro per jaar: Koningsdagtrekking valt in Oisterwijk

De prullenbakken die op grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug staan, worden vaker geleegd, zegt een woordvoerder.

„Ze worden zo goed mogelijk in de gaten gehouden. Maar nu we in de volledige lockdown zitten, het vaker mooi weer wordt en er meer toeristen naar het gebied komen, ontstaan er pieken waar niet tegenop te legen valt.”

Daarom communiceert de gemeente zoveel mogelijk de boodschap dat mensen zélf hun afval moeten opruimen.

Ook als de prullenbak vol is. „Neem dan je spullen mee naar huis, of kijk bij een volgende prullenbak.”

”De vraag naar prikstok­ken is de afgelopen tijd flink gestegen: op dit moment krijgen we iedere dag wel een aanvraag”
– Woordvoerder, Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Aan de andere kant krijgt de Heuvelrug óók steeds meer inwoners die zich het rommelige lot van hun gebied aantrekken.

Bij de gemeente kunnen inwoners gratis een grijpstok halen om zelf vuil op te ruimen, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

„Veel inwoners storen zich aan het zwerfafval en willen zelf iets doen. De vraag naar prikstokken is de afgelopen tijd flink gestegen: op dit moment krijgen we iedere dag wel een aanvraag.”

Méér animo
En zo groeien de ‘prikkersgilden’ op de Heuvelrug. Paul Blom van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug doet al geruime tijd elke eerste zaterdag van de maand een cleanup, waarbij inwoners en sympathisanten kunnen aanschuiven om met een grijpstok zwerfvuil te rapen.

Sinds het begin van dit kalenderjaar krijgt hij bijval van een opruimteam uit Doorn en eentje uit Leersum en Amerongen.

„We hadden altijd één tas bij ons om te vullen, nu is daar een grote vuilniszak bij gekomen. Eerder vulden we in een uur zes zakken, nu zijn dat er twaalf.”

Wat hij tegenkomt? Langs de provinciale weg vooral lege blikjes energydrank en spoortjes afval van de McDonalds. Zo nu en dan een dumping van lege wijnflessen.

„Het is dus fijn dat er steeds meer animo voor het opruimen is. Iedere maand helpen er bijvoorbeeld ook mensen van het AZC in Leersum. We moeten het samen doen voor ons mooie gebied.”

Pakketbezorger (20) overviel collega-koerier met mes voor een doos met 2200 euro aan merkkleding

Agent verliest kisten met oefenwapens, politie dringend op zoek