in

Pijnlijke conclusie: avondklok heeft nauwelijks effect gehad

Volgens Ernst Kuipers was het een ‘ongecontroleerd experiment’. Sinds gisteren is de avondklok geschrapt uit het pakket met coronamaatregelen.

Tijd om terug te blikken op het effect van de maatregel. En dat lijkt niet heel positief te zijn. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok namelijk amper effect gehad.

Ongecontroleerd experiment
Ernst Kuipers was gisteravond te gast bij Beau. Daar blikte de voorzitter terug op het effect van de avondklok.

“Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het tien procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Kuipers. Volgens hem was het dan ook een ‘ongecontroleerd experiment’.

Lees ook  Heitje voor karweitje werd twee jonge meisjes (8) in Coevorden fataal: ‘Het is verschrikkelijk’

Nieuwe coronavirusvarianten
“Hebben we die avondklok dan voor niks gedaan?”, vraagt presentator Beau van Erven Dorens zich af.

“We wisten dat er nieuwe coronavirusvarianten binnenkwamen en dat de verspreiding daarvan sneller ging”, legt Kuipers uit.

“We hadden in Engeland gezien dat de R-waarde met dertig of veertig procent was toegenomen. Met onze huidige maatregelen hadden we een R-waarde net onder de één en toen wisten we dat met de Engelse variant de stijging nog moest komen.”

Vaccineren
De situatie in ons land is momenteel helaas ook niet rooskleurig te noemen, vertelt Kuipers. “We zitten op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt.”

Lees ook  Incident met kind in toilet op camping, politie zoekt getuigen

De voorzitter is echter blij dat het aantal vaccinaties per week stijgt. Volgens hem kan dat uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week.

Tot slot pleit Kuipers ervoor dat iedereen toestemming geeft om de vaccinatie te registreren: “Geef alsjeblieft toestemming, zeg ja, want die informatie is echt relevant.”

Om deze reden moet je niet zomaar een wesp doodslaan

Baby’tje wordt via keizersnede geboren – als moeder gezicht van dochtertje ziet, begrijpt ze dat er iets mis is