in

Petra verloor haar oog door water achter haar lens: ‘douche of zwem er nooit mee’

Nu iedereen naar het strand, zwembad of een plas vertrekt, houdt Petra Kalmthout (57) haar hart vast.

Deze moeder van vier kinderen raakte in 2018 haar oog kwijt door een amoebe uit water achter haar lens.

Het begon in de zomer van 2015, toen Petra Kalmthout begin augustus terugkwam van een weekje zeilen en op een feestje wat last kreeg van haar één van haar lenzen.

Ze haalde de lens eruit. De volgende dag – zondag – was haar oog rood en pijnlijk, waarop ze de huisarts belde. Die vertelde haar dat het waarschijnlijk een ontsteking was, en het wel tot maandag kon wachten.

Zalfje
Bij de huisarts kreeg ze vervolgens zalfje na zalfje, die niets uithaalden. Uiteindelijk werd ze doorverwezen naar een oogarts, die op vakantie ging en haar daarom wéér doorstuurde.

Na weken van pijn en zelfs verlies van zicht – ze zag zelfs helemaal geen diepte meer en kon bijvoorbeeld niet meer autorijden -, kwam ze eind september bij een oogarts die haar meteen in het ziekenhuis opnam.

“Ik mocht niet eens langs huis om spullen te halen. Daarvoor dacht ik nog: het komt vast wel goed, maar nu besefte ik pas echt hoe serieus het eigenlijk was.”

De pijn was ‘onbeschrijfelijk’, vertelt ze. “Ik zit nu in een groepje met lotgenoten en iedereen zegt: ‘Je denkt gewoon dat je gek geworden bent.’

Het ergste is dat je geen licht meer kan verdragen, je loopt constant met een zonnebril of pet op of blijft binnen.

Lees ook  Moeder van kind met syndroom van Down wordt beledigd door caissière en besluit haar een lesje te leren

Ik trok het eind september echt niet meer en kwam alleen nog uit bed om eten te maken voor de kinderen en het hoognodige te doen.”

Druppelen met chloorhexidine
In het ziekenhuis kwam de oorzaak naar voren: een normaal onschuldige amoebe, die in in elk soort water leeft – van kraanwater tot in sloten -, at haar hoornvlies op.

Normaal gesproken komt ons oog hier ook mee in aanraking tijdens bijvoorbeeld het douchen, maar knipperen we het eruit. Nu was het achter haar lens terechtgekomen, waardoor de amoebe alle kans had om aan te vallen.

Kalmthout werd in het ziekenhuis iedere twintig minuten in haar oog gedruppeld met chloorhexidine. Ter vergelijking: dat wordt ook gebruikt om zwembadwater te ontsmetten.

“Mijn wangen en mijn oog gingen ervan kapot, zo erg bijt dat spul. Toen ik na die vijf dagen eindelijk naar huis mocht, mocht ik in ieder geval van 01.00 tot 06.00 uur slapen, maar overdag moest ik om het halfuur druppelen.”

Transplantatie
In maart het volgende jaar kreeg ze een hoornvliestransplantatie. Inmiddels zag ze niks meer met haar oog, maar de pijn was wél weg.

De transplantatie liep fout, waardoor ze nog eens dertien operaties nodig had, voordat ze, na nog een second opinion, besloot om haar oog te laten verwijderen.

“Ik was klaar met al die operaties, teleurstellingen en het uitvallen op werk. Alles deed pijn, ik slikte heel veel pijnstillers.

Dan had ik weer een bloedinkje of ging er iets anders mis. Ik wilde niet ook nog een ziek lichaam. Alleen dat oog was wel genoeg.”

Lees ook  Hond heeft een hekel aan het knippen van haar nagels, dan snijdt baasje gaten in een handtas en deelt zijn geniale tip

Voorlichting
Kalmthout liep uiteindelijk acht maanden rond met een ooglapje, zonder oog, omdat de wond in haar oog niet wilde genezen.

“Toen ik thuiskwam zonder oog en voor het eerst mijn gezicht zag, dacht ik: ik ben misvormd. Je kijkt in een gat.

Ik vond het vreselijk en heb momenten gehad dat ik in bed lag te huilen. Ik voelde me zo ellendig en verdrietig. Ik heb het mijn kinderen ook nooit laten zien.”

In december 2018 kreeg ze een prothese, die gelukkig perfect bij haar past. Het oog is volgens haarzelf identiek aan de andere en beweegt moeiteloos mee. “Tijdens de kerst voelde me de mooiste van de wereld.”

Waarschuwen
Volgens Kalmthout worden mensen steeds minder voorgelicht bij het dragen van lenzen, bijvoorbeeld omdat ze deze online of bij een drogist kopen.

Daarom weten steeds minder mensen wat je wel en wat je niet met lenzen mag doen. Bijvoorbeeld dat je de lenzen dus nooit in contact mag brengen met kraanwater of speeksel.

“De kans is niet heel groot dat je hetzelfde krijgt als ik, maar is wel aanwezig. In mijn lotgenotengroep zitten 250 mensen uit Nederland.

Daarom wil ik mensen waarschuwen voor watersporten, douchen en zwemmen: doe altijd je lenzen uit en maak ze niet schoon met kraanwater. Hopelijk overkomt jou dan niet hetzelfde als ons.”

Dame in bikini wil ‘spectaculair plonsje’ nemen, maar dan gaat het FOUT

Het jongste slachtoffer van de explosie in Beiroet: meisje (3) werd uit armen van moeder gerukt en is nu gestorven