in

’Paspop met kleren van Nicky om Jos B. te laten praten’

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag nog een ultieme poging gedaan om de zwijgende Jos B. te bewegen tot het geven van een verklaring voor zijn dna op de 11-jarige Nicky Verstappen, die in september 1998 dood werd gevonden op de Brunssummerheide.

„U heeft de sleutel van uw celdeur in handen. Als u een goede verklaring heeft voor uw dna op het lichaam en de kleding van Nicky, dan verlaat u de rechtbank via de voordeur.” Het was vergeefs. Jos B., die inmiddels 18 maanden vastzit, beriep zich op zijn zwijgrecht. Hij herhaalde slechts wat hij al eerder zei: „Ik heb Nicky niet ontvoerd. Ik heb hem niet m*sbruikt. Ik heb hem niet gedood.”

Hij gaf geen verklaring voor wat het OM en de rechtbank „de olifant in de kamer” noemden: 27 sporen van Jos B.’s huidschilfers, „aanwijzingen voor speeksel” en haren op het lichaam en vooral op de onderbroek van Nicky. Terwijl dat volgens het OM „robuuste bewijs” werd aangetroffen „op plekken waar een p*do met name in geïnteresseerd is.” Van Jos B. was al bekend dat hij op jonge jongens viel, hij had al eerder twee jongens aanger*nd, en bezat veel kinderp*rno.

Onderbroek
Jos B. heeft een verklaring op papier gezet, maar wil die ondanks aandringen van de rechtbank, (nog) niet geven. Tijdens de zitting vroeg advocaat Gerald Roethof om nader onderzoek naar de dna-sporen van tot op heden onbekende personen. Dat leidde tot irritatie bij het OM, dat de raadsman verweet bezig te zijn „op ontzettend detailniveau, terwijl hij die olifant in de kamer negeert. Misschien moet Jos B. eerst eens een verklaring geven voor zijn dna op de onderbroek van Nicky, voordat we diep in de mengprofielen duiken.”

Lees ook  Ouders melden zich pas 's nachts voor gevonden 4-jarig jongetje in zwembroek

Advocaat Roethof wees op de mogelijkheid dat het dna-bewijs door onzorgvuldig handelen 20 jaar geleden besmet is geraakt, bijvoorbeeld tijdens het vervoer van het lichaam van de jongen door de uitvaartonderneming. Zijn cliënt weigerde te zeggen of hij bij die begrafenisonderneming heeft gewerkt, of zelf op een brancard heeft gelegen. Dat zou de overdracht van dna wellicht verklaren.

Zwaardere verdenking
Het Limburgse Openbaar Ministerie verzwaart de verdenking tegen Jos B. Hij wordt nu vervolgd voor gekwalificeerde doodslag op de jongen. Dat is een zwaardere vorm van doodslag, bedoeld om ontdekking van een ander misdrijf, het ontvoeren en ver krachten van de jongen, te voorkomen. Op ’gewone’ doodslag staat een maximumstraf van 15 jaar, op gekwalificeerde doodslag 30 jaar.

Lees ook  WTF! was er met het gezicht van Patty Brard aan de hand gisteren bij RTL Late Night?

Voor Roethof staat vast dat Nicky Verstappen niet is ontvoerd, zoals het OM zegt, maar zelf wegliep. Hij wil twee getuigen nader horen die 20 jaar geleden verklaarden dat ze een man hadden zien fietsen met een jongen achterop met ontbloot bovenlijf, een rode pyjamabroek en blote voeten. In 1998 zeiden ze dat ze de man niet zouden herkennen.

Twintig jaar later, na de aanhouding van Jos B., herkenden ze hem opeens wel als de fietser. Roethof: „Jos B. heeft nimmer Nicky Verstappen, of een andere jongen achterop zijn fiets gehad.”

Het OM gaat er van uit dat Jos B. Nicky Verstappen ver krachtte, voordat hij hem verstikte. „Hij heeft geen ongeluk gehad, geen zelfmoord gepleegd. En gezonde 11-jarige jongens gaan niet zomaar dood. Blijft een misdrijf over. Meer smaken zijn er niet”, aldus de officier.

Advocaat Roethof beaamde dat 11-jarige jongetjes niet zomaar overlijden, maar hamert op meer onderzoek naar andere opties. Hij verweet het OM gebrek aan nuance, en daagde de officieren uit om hun scenario te onderbouwen. „Toon aan dat er een misdrijf is gepleegd.” De rechtbank neemt op 28 november beslissingen over de onderzoekswensen. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 5 dagen in maart.

Venlose 26 jaar Turkse cel in voor cokesmokkel

Jos Brech zwijgt, Nicky’s zus breekt in de rechtszaal