in

Paard bezwijkt aan verwondingen door beet loslopende hond: ‘Dit had niet hoeven gebeuren’

Het was een zware dag voor de 19-jarige Evi Moes uit Breda. Haar paard Hadisa bezweek dinsdag namelijk aan de verwondingen die ze had opgelopen nadat een loslopende hond haar had gebeten. “Dit had niet hoeven gebeuren.”

Het was eind december toen Evi op Hadisa een buitenrit maakte langs de recreatieplas de Galderse Meren in Breda.

Volgens Evi lopen daar regelmatig honden los, maar “dat is Hadisa gewend en daar schrikt ze niet van”. Tot plots een rottweiler op Hadisa af kwam rennen en haar in haar kruis en been beet.

“Hadisa steigerde van de schrik en de pijn en ik viel van haar af op de grond. Het paard sloeg op de vlucht en de hond rende er nog achteraan”, vertelt Evi.

De ambulance heeft Evi vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig had ze niets gebroken, maar twee spieren waren wel gescheurd.

Lees ook  Vrouw komt thuis van vakantie en krijgt likjes van honden. Volgende dag vecht ze voor haar leven

Inslapen
“Maar het kan me niks schelen wat ik had, mijn paard had het minder goed”, zegt ze. De dierenarts had in december de wonden schoongespoeld en gehecht.

Toen Evi eind januari de trainingen met Hadisa weer wilde oppakken, merkte ze dat het paard kreupel liep.

Bij de dierenarts bleek vervolgens dat ze gewrichtsontsteking en hartproblemen had opgelopen na de beet.

Daarbij was de aanval van de rottweiler een traumatische ervaring geweest voor het dier. “Ze schrok al van een vogel die ze voorbij zag vliegen”, aldus Evi.

Vanwege de pijn en de psychische klachten, zag de dierenarts nog maar één oplossing: Hadisa moest worden ingeslapen.

‘Lijn je hond aan’
Staleigenaar Toin Peemen maakt zich kwaad over wat er gebeurd is met het paard dat bij hem op stal stond: “Het moet een keer afgelopen zijn met baasjes die hun loslopende hond niet onder commando kunnen houden”, zegt hij.

Lees ook  Man (27) opgegeten door leeuwen in Zuid-Afrikaans wildpark - Leeuwen afgemaakt!

Volgens hem gebeurt het wekelijks dat een loslopende hond een paard laat schrikken. “Honden doen dat vaak uit enthousiasme, maar lijn je hond asjeblieft aan als je hem niet in bedwang kunt houden.”

De eigenaar van de hond gaf later aan Evi toe dat haar rottweiler vaker problemen heeft met paarden.

“Als je dat weet, is het niet slim om je hond los te laten lopen. Ik ben nu wel m’n paard kwijt. De stal box van Hadisa is nu leeg. Ik kwam er iedere dag, dus dit is een enorme klap.”

Rutte getest op corona, maar blijft niet thuis tot de uitslag

Dieven vernielen graven op Groningse begraafplaats: ‘Meer dan honderd’