in

Overvallers richtten pistool en mes op 11-jarige dochter eigenaar voor een buit van 850 euro

Gemaskerd en gewapend drongen drie meedogenloze overvallers Chinees restaurant Hong Kong Garden in Bunnik binnen.

Een van hen sprong met een mes over de toonbank, een ander richtte een vuurwapen op de 11-jarige dochter van de eigenaar en een derde graaide de kassa leeg.

Het duurde amper een minuut, de buit bedroeg slechts 850 euro, maar de doodsangst en paniek die het meisje en de gasten doorstonden was enorm.

Een ogenschijnlijk rustige zondagavond bij de Chinees aan de Molenweg op 18 augustus vorig jaar, eindigt in een nachtmerrie.

De 11-jarige dochter van de eigenaar komt net even een kijkje nemen in het restaurant als ze drie gemaskerde mannen de zaak in ziet stormen.

Pistool
Voordat ze het weet kijkt ze in de loop van een pistool en voelt ze een levensgroot mes onder haar kin.

Het gaat allemaal razendsnel en een minuut later rennen de gemaskerde mannen weg met de buit, nog geen 850 euro, in de richting van de Sint Barbarakerk.

Vandaag stonden de drie verdachten voor de rechtbank in Utrecht. De drie vrienden Ayoub (20), Leroy (21) en Sujit (24) hadden een plan bedacht om het restaurant waar Ayoub als bezorger werkte te overvallen.

Ze hadden allemaal een eigen taak. Leroy en Sujit zouden gewapend de zaak binnenstormen en de medewerkers en gasten in bedwang houden, terwijl Ayoub, die wist waar het geld lag, de kassa leeg moest graaien.

Lees ook  Wauw, wat een prachtige meid: zo ziet de dochter van ‘Baby’ uit Dirty Dancing eruit!

Feestwinkel
Een dag voordat ze hun plan ten uitvoer gingen brengen, spraken ze de details nog even door in de woning van Ayoubs ouders in Bunnik.

Ze hadden al schoonmaakhandschoenen gekocht zodat er geen sporen achterbleven. Die middag reden ze nog even naar Overvecht, waar ze in de feestwinkel bij Sujit om de hoek maskers kochten om op te zetten tijdens de overval.

Na de overval renden de drie vrienden het dorp in. Bij de kerk gooiden ze hun handschoenen in de struiken.

Ook delen van de handschoenen trof de politie daar later aan. De buit werd de volgende dag verdeeld in Bunnik onder de vrienden.

Getuigen
Maar door een aantal haarscherpe getuigenverklaringen en camerabeelden kon de politie de verdachten vrij snel aanhouden.

Ayoub, de jongste van de drie die als bezorger bij het restaurant werkte, heeft als enige zijn aandeel bekend. De andere vrienden zeggen niet te hebben deelgenomen aan de overval.

De DNA-sporen van hen op de handschoenen waren waarschijnlijk nog van het schoonmaken van het huis van Ayoub, beweren zij.

De ouders zouden thuiskomen van vakantie en de vrienden hadden wat geholpen, luidde de uitleg. De rechter was niet erg onder de indruk.

Lees ook  Droevige waarheid achter de politiefoto van deze moeder en wat ze aan het doen was terwijl vierjarige in auto sliep.

Wel van de impact van de daad. ,,U heeft 850 euro buitgemaakt. Waarom niet even een paar weken werken?”

Na de overval bleef Ayoub nog even in het Chinese restaurant werken, maar de eigenaar vertrouwde hem al langer niet.

Ayoub vroeg met geen woord naar de overval, die in heel Bunnik bekend was. Ook had zij al eens een anonieme telefonische tip gekregen over bezorger Ayoub. Hij zou een overval beramen. Die tip bleek achteraf dus te kloppen.

Profvoetballer
Ayoub, die nog niet eerder met justitie in aanraking is geweest, zei het jammer te vinden dat het is gebeurd.

,,Ik gun dat niemand als ik er nu zo over terug denk. Ik denk dat ik er nu anders insta. Ik heb zelf ook zusjes.”

Ayoub, die ooit havo/vwo deed en die op weg leek profvoetballer te worden, was verschrikkelijk de fout ingegaan nadat hij doelloos thuis zat.

De officier van justitie was niet erg gevoelig voor de verzachtende omstandigheden. De drie hadden met een meedogenloos plan angst en paniek gezaaid. Hij achtte ook bewezen dat de andere twee verdachten deelnamen aan de overval.

Hij eiste voor Ayoub 3 jaar, voor Leroy 4 jaar en voor Sujit 4.5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank doet volgende maand uitspraak.

Echtpaar claimt 180.000 euro door 80 keer expres te botsen: ‘Ze wachtten steeds hun kans af‘

Gravin Eloise reageert nu ook zelf op ophefmakende rookfoto.