in

Ouderling Sionkerk op Urk: ‘Als mensen een mondkapje moeten dragen in de kerk, breken ze de kerk af’

Hessel Snoek, voorlichter en ouderling van de Sionkerk op Urk, laat aan Hart van Nederland weten dat ze het openstellen van de kerk voor alle leden ondanks de ontstane commotie nog steeds verantwoord vinden. Hij zegt dat het op Urk “echt niet gaat gebeuren” dat mensen een mondkapje in de kerk gaan dragen.

“Als mensen een mondkapje zouden moeten dragen, breken ze bij wijze van spreken de kerk af”, aldus Snoek.

Woensdag schrijft Trouw dat de Sionkerk sinds zondag de deuren weer opent voor al haar 500 leden die geen gezondheidsklachten hebben.

Ook laat de orthodoxe gemeente de coronaregels grotendeels los: mondkapjes worden niet gedragen, anderhalve meter afstand wordt niet voorgeschreven en er wordt volop gezongen.

‘Noodzakelijk voor psychisch welzijn’
Naast alle commotie die is ontstaan rondom de opening, geeft voorlichter Snoek ook aan dat kinderen van leden zelfs telefonisch met de dood zijn bedreigd.

Lees ook  Bezorger (17) steekt man in hoofd met mes in Utrecht

Snoek ziet dit niet als reden om het beleid te veranderen, zegt hij. Volgens hem is samenkomen in de kerk noodzakelijk voor het psychisch welzijn van de gemeente.

Op Urk zijn ze het met dit laatste eens. De plaatselijke kapper laat weten dat de mensen op Urk “toe zijn aan gezelschap”. “Mensen willen weer naar de oude sfeer. Het is een mooie plek om even weg te zijn”, zegt hij.

Een voorbijganger laat daarnaast weten dat ze achter het besluit van de kerk staat. “Het is onzin dat de supermarkt, waar je hutjemutje staat, wel open is en de kerk niet.

Bovendien zitten er vooral jonge mensen in de kerk, de ouderen gaan er niet heen.” Een andere voorbijganger zegt juist dat ze het openen van de deuren niet verstandig vindt. “We willen allemaal wel contact, maar we hebben er op dit moment mee te dealen.

Lees ook  Politie haalt gevaarlijke dronken man van weg rijdt met open motorkap

Russische roulette
Volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans speelt de Sionkerk op Urk Russische roulette door weer open te gaan voor alle leden.

Dat zegt ze tegen Omroep Flevoland. “We zien juist de besmettingscijfers onder jongeren flink toenemen.

We weten uit de eerdere periodes dat je er dan rekening mee moet houden dat dat dan doorschuift naar de ouderen. Dus hier wordt een groot risico genomen.”

De gemeente Urk laat aan Hart van Nederland weten dat ze in gesprek is met de Sionkerk. “De gemeente vindt het niet oké dat de kerk zich zo gedraagt.

We zijn al sinds de beperkingen rondom corona met kerk in gesprek en die gesprekken zijn naar aanleiding hiervan geïntensiveerd”, aldus een woordvoerder.

Wet in de maak voor verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Rutte getest op corona, maar blijft niet thuis tot de uitslag