in

Opnieuw gevangenisstraf en behandeling na misbruik kwetsbare dochter

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 57-jarige man veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor het s*ksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 4 jaar gevangenisstraf op, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

In het voorjaar van 2015 kwam de dochter van de man bij hem wonen, nadat zij hem kort daarvoor voor het eerst had ontmoet. De dochter was toen 17 jaar oud en haar vader wist dat ze zich in een mentaal kwetsbare situatie bevond. Op dat moment begon ook het misbruik dat enkele maanden duurde.

Geen sprake van dwang
Het hof heeft niet kunnen vaststellen dat de vader zijn dochter gedwongen heeft om s*ksuele handelingen te verrichten. Het hof ziet geen bewijs voor geweld of bedreiging met geweld, en is het eens met het OM en de verdediging op dat punt.

Lees ook  Politie woedend om filmer reanimatie: ’Hij bleef maar doorgaan’

Verder vindt het hof niet bewezen dat de man zijn dochter heeft gedwongen s*ks met hem te hebben door een andere feitelijkheid. Door zodanige psychische druk op haar uit te oefenen of haar in een afhankelijkheidssituatie te brengen, dat zij zich daardoor niet tegen de s*ksuele handelingen kon verzetten. Het hof ziet wel dat er sprake was van overwicht van de vader op zijn dochter en van een kwetsbaar meisje, maar die omstandigheden zijn in dit geval onvoldoende om aan te nemen dat zij zich niet kon verzetten. De man wordt dan ook vrijgesproken van ver krachting.

Verminderde verstandelijke vermogens
In het dossier zijn aanwijzingen te vinden voor de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van het meisje. Die aanwijzingen zijn echter niet voldoende om te kunnen vaststellen dat destijds sprake was van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en dat het meisje daardoor geen weerstand tegen het misbruik kon bieden. Het hof beoordeelt die aanwijzingen anders dan de rechtbank en komt ook op dat punt tot vrijspraak.

Lees ook  Vrouw (72) uit Haarlem op gruwelijke wijze overvallen: 'We knippen je vinger eraf!'

Opnieuw gevangenisstraf en behandeling
Het hof vindt bewezen dat verdachte ontucht met zijn minderjarige dochter heeft gepleegd. Het hof vindt het zeer kwalijk dat de man alleen oog heeft gehad voor zijn eigen behoeftebevrediging. Hij heeft zich niet om haar gevoelens bekommerd. Het meisje heeft een zeer intensieve behandeling nodig om alle trauma’s te verwerken.

De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 4 jaar gevangenisstraf op waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Het hof komt nu tot andere bewezenverklaring en daarom tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Er gelden ook bijzondere voorwaarden, waaronder verplichte behandeling in een forensische kliniek. Hij moet ook een schadevergoeding van 3000 euro aan zijn dochter betalen.

Pam (60) heeft een relatie met Jonathan die 39 jaar jonger is – hun intimiteit zorgt voor veel ophef

14-jarige jongen neergestoken, twee meisjes opgepakt