in

Opgepakte man bij flyeractie Wilders had messen en bijl bij zich

De man die dit weekend in Heerlen werd opgepakt vlak voor een verkiezingsevenement van PVV-leider Geert Wilders, had een bijl en twee messen bij zich. Daarover heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Wilders vanmorgen geïnformeerd.

Wilders meldde eerder zelf dat de NCTV hem over de vondst van de genoemde wapens had ingelicht. ,,Complimenten voor alertheid politie en NCTV’’, twitterde de PVV-leider. ,,Veel ellende voorkomen.’’

De verdachte werd zaterdagmiddag opgepakt nog voordat Wilders in Heerlen arriveerde. De PVV-leider was daar om samen met de Limburgse partijafdeling te flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.

De NCTV vertelde hem vanmorgen dat de man gewapend was met twee messen een bijl. Eerder zou de veiligheidsdienst Wilders al hebben verteld dat het om een verwarde man zou gaan die hem iets had willen aandoen.

Een woordvoerder van de NCTV bevestigt aan deze redactie dat de man gewapend was, maar wil niet verder op het incident ingaan. Ook de politie wil niets kwijt over de identiteit en motieven van de aangehouden man. De politie onderzoekt de zaak nog. De flyeractie van Wilders is verder zonder incidenten verlopen.

Campagne
De PVV-voorman zet zijn campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart gewoon door. Hij gaat zaterdag flyeren in Volendam en Spijkenisse.

Wilders wordt al vele jaren beveiligd vanwege bedreigingen uit vooral radicaal-islamitische hoek. In het openbaar campagnevoeren is daardoor lastig. De leider van de grootste oppositiepartij moest in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn openbare campagne korte tijd stilleggen nadat de dienst die hem beveiligt, in opspraak was gekomen.

In augustus vorig jaar werd een toen 26-jarige man uit Pakistan aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op Facebook dreigde met een aanslag op de PVV-voorman. Hij was boos over de door de politicus uitgeschreven cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed. Die wedstrijd werd uiteindelijk door Wilders afgeblazen.

Spugen, slaan en beledigen: tweederde doktersassistenten kampt met geweld

Nederlander (31) omgekomen tijdens tocht in Nepal