in

Onderzoekers: Vergeetachtig zijn is een teken dat je buitengewoon intelligent bent

Vergeet je wel eens de naam van een collega? Of ga je wel eens naar de winkel en vergeet je vervolgens het product te kopen waarvoor je eigenlijk naar de winkel ging?

Als dit je vaak overkomt, denk je misschien dat er iets mis is.

Geen zorgen. Het betekent namelijk niet dat er iets niet goed gaat. Sterker zelfs, het tegenovergestelde is waar!

Onderzoekers hebben een nieuwe studie gepubliceerd die aantoont dat mensen die vergeetachtig zijn, mogelijk slimmer zijn dan hun vrienden met een scherper geheugen.

De Universiteit van Toronto in Canada heeft ontdekt dat intelligentie niets te maken heeft met hoeveel iemand kan onthouden.

Meestal denken we dat mensen die veel kunnen onthouden, van de tafels tot verjaardagen van familieleden, slim zijn, maar vergeetachtig zijn, heeft eigenlijk praktische toepassingen.

Het blijkt dat in veel gevallen een goed begrip hebben van het grote plaatje, beter is voor de hersenen en je veiligheid dan alle details onthouden.

Lees ook  Vrouw schrikt zich rot als ze beelden van babyfoon bekijkt: “Wat is er achter je?”

Het deel van de hersenen dat herinneringen opslaat, slaat belangrijke nieuwe herinneringen op, over de oudere niet belangrijke herinneringen.

Alle kleine details onthouden, is niet wat ons slim maakt, meldt CNN.

Het gaat erom dat we wat belangrijk is onthouden en de rest loslaten.

Dit is misschien makkelijker te begrijpen als we het voorbeeld nemen van iemand die het gezicht van een persoon onthoudt, maar niet de naam.

Dit kan absoluut gênant zijn, maar als je het vanuit een andere hoek bekijkt, kan het misschien wel beter zijn.

Stel je voor dat je een leeuw bent in de savanne die de omgeving in de gaten moet houden om te overleven. Onthouden wat een bedreiging vormt en wat niet schadelijk is, is belangrijker dan onthouden hoe alles in de omgeving heet.

Maar de voordelen van de vergeetachtige hersenen eindigen daar niet. Vergeetachtig zijn helpt ons namelijk ook bij het sorteren van oude herinneringen die we niet meer nodig hebben, zodat we ruimte hebben om nieuwe en meer belangrijke herinneringen op te slaan.

Lees ook  Veulen is paniekerig en verlaat de zijde van de moeder niet, dan ontdekken ze wat er aan de hand is

Hoewel het beter is om elk detail te kunnen onthouden en tegelijkertijd ook het grote plaatje te kunnen begrijpen, kunnen steeds minder mensen dit.

Aangezien het antwoord tegenwoordig slechts één klik verwijderd is, is er ook geen stimulans meer om bijvoorbeeld de namen van alle premiers te onthouden.

Dit onderzoek houdt echter niet in dat je alles altijd maar moet vergeten. Maar als je zo nu en dan de melk vergeet, dan is het goed om te onthouden dat je hersenen slechts hun werk doen!

Klink dat logisch?

Deel dit artikel met je vergeetachtige vrienden op Facebook. Hopelijk vergeten ze niet om het te lezen en zullen ze zich de volgende keer dat ze iets vergeten, niet dom voelen!

9 foto’s die bewijzen dat depressie geen gezicht heeft

Vrouw slaat en bijt haar hond in de metro – dan staat een man op en handelt correct