in

Olifant ontpopt zich tijdens tsunami tot levensredder van achtjarig meisje.

De kleine achtjarige Britse Amber Owen kon niet weten dat die dag levensbedreigend zou worden toen ze onbezorgd op het strand liep. Zij en haar ouders waren op vakantie in Phuket, Thailand, wanneer de regio plotseling getroffen werd door een catastrofe van ongeziene omvang.

Tijdens haar vakantie beleefde Amber vooral pret aan één ding in het bijzonder: “De olifanten droegen ons op het strand en in de zee”, herinnert ze zich. Elke dag speelden de kinderen in de buurt van het hotel op het strand met de olifanten, waar Amber en haar ouders gelogeerd waren. Op zeker ogenblik had het meisje een bijzonder sterke band ontwikkeld met een jonge olifant genaamd Ning Nong.

“Ik vond vooral Ning Nong erg aardig, een vierjarige olifant, en ik voederde hem elke ochtend met bananen. Hij stond erop dat alleen ik op hem zou rijden. Hij legde zijn slurf op mijn schouders en knuffelde me.”

Zo ging het ook op de noodlottige dag – 26 december 2004 – toen een zeebeving in de Indische Oceaan een reeks van tsunami’s veroorzaakte, die de ganse kustlijn verwoestten, honderdduizenden levens eisten en miljoenen dakloos maakten.

Lees ook  Nog nooit zoveel drinkwater gebruikt: ‘Nu zuinig zijn, anders is voorraad op’

“De ochtend van de tsunami’s was er een lichte aardbeving rond acht uur, maar we dachten er verder niet bij na. Na het ontbijt reed ik met Ning Nong op het strand en kon duidelijk zien dat hij bezorgd was: hij wilde absoluut bij de zee weg. Toen hij landinwaarts ging spoelde er een grote golf tot aan zijn schouders.”

Amber hield zich stevig aan Ning Nong vast en zag zich door de vloed omringd. Vele vakantiegangers werden onder hun ogen weggespoeld. Maar dat was nog maar de eerste voorbode van het onheil: de eigenlijke tsunami moest nog op de kust inbeuken.

“Ning Nong wist dat zeker. Terwijl sommige mensen op het strand liepen om de aangespoelde vissen te verzamelen die de eerste golf achtergelaten had, werd hij onmiddellijk erg onrustig. Hij wist dat er iets niet klopte en liep zo snel mogelijk landinwaarts.”

Tegen de aanwijzingen van zijn trainer in liep Ning Nong, tot schouderhoogte omgeven door water, verder van de zee weg tot aan een stenen muur. Daar hield hij halt, zodat Amber op de muur kon klimmen. Haar ouders liepen ondertussen vertwijfeld rond op zoek naar hun dochter en merkten haar gelukkig tijdig op. In een veilig en hoger gelegen gedeelte van het hotel zagen ze met verschrikking toe hoe de lagere verdiepingen van het hotel even later volledig overspoeld werden.

Lees ook  Vrouwen zijn gelukkiger in een relatie met een lelijke man, aldus de wetenschap

“Hij redde mijn leven. Hij wist dat er iets ernstig stond te gebeuren en bracht me in veiligheid”, zegt Amber. “Ik zal hem eeuwig dankbaar zijn. Dankzij deze ervaring waardeer ik het leven meer dan voordien.” Ook Ning Nong overleefde, ook al is niet meteen geweten waar hij zich nu bevindt. Minstens één video lijkt zijn overleden te bevestigen.

Dit verhaal vormde zelfs de inspiratie voor een theaterstuk. En Amber stort elk jaar geld voor de verzorging van olifanten in Phuket. Zo’n ervaring maak je maar een keer in je leven mee – Bedankt Ning Nong, de dierlijke levensredder!

12-jarig meisje stierf 2 dagen nadat ze op de schoolbus een snack had gegeten.

Ze had geen idee dat ze naast de man woonde die haar leven zoals ze het kende helemaal zou verwoesten.