in

Nos gijzelnemer Tarik Z gooit opnieuw een boodschap video online – Nos doet aangifte!

Het filmpje van de voormalige ‘Journaal-gijzelnemer’ Tarik Z. ‘staat helaas niet op zichzelf’. Er is sprake van een treurige tendens van bedreigingen richting de journalistiek en dat is bijzonder zorgwekkend, zegt Paul Teixeira van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

In de video, die gisteren op Instagram verscheen en inmiddels is verwijderd, stelt Tarik Z. zich voor als ‘de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen’.

Na zes jaar mediastilte zegt hij te zijn teruggekomen om iedereen ‘te waarschuwen’ voor de NOS en de publieke omroep.

Niet strafbaar, wel bedreigend
Volgens het OM is het filmpje niet strafbaar. “Er worden naar onze inschatting op deze manier geen strafbare feiten gepleegd”, zei een woordvoerder erover.

Maar dat betekent niet dat het niet bedreigend is voor de NOS in het bijzonder en de journalistiek in het algemeen, zegt Teixeira. “Dit komt wel degelijk bedreigend over, voor de hele journalistiek in Nederland.”

Dat zei ook NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff eerder vandaag in reactie op de video. “Hij heeft bij ons op de redactie gestaan met een wapen, en nu stuurt hij zoiets rond.

Lees ook  Minister Ollongren blijft erbij: briefstemmen is betrouwbaar en er is geen chaos

Dit gaat te ver.” Voor de NOS is het emotievol, vertelde Gelauff. “Het roept van alles op. Individueel ook, bij mensen die het destijds hebben meegemaakt roept het herinneringen op.”

Gepolariseerde samenleving
Bedreigingen aan het adres van journalisten zijn momenteel aan de orde van de dag, gaf de hoofdredacteur aan, en er worden dan ook geregeld beveiligers meegestuurd als mensen hun journalistieke werk moeten uitvoeren.

In die context moet het filmpje volgens hem ook worden gezien. “Het gaat over een grens van wat er in onze richting gedaan kan worden, ook richting de journalistiek in den brede. Die context maakt dat dit niet zomaar een filmpje is, maar als heel bedreigend wordt ervaren.”

Vroeger kwamen journalisten in conflictgebieden in het buitenland onder vuur te liggen, zegt Teixeira van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

“Maar nu zien we bedreigingen en geweld gewoon richting journalisten in het veilige Nederland. Dat is een heel zorgwekkende ontwikkeling.”

Niet strafbaar, wel aangifte
Dat dit gebeurt, kan eigenlijk gewoon niet, aldus Teixeira. “De journalistiek is geen partij. Het is een onafhankelijk instituut. Dat dat niet wordt gezien of wordt verdraaid, is niet goed.”

Lees ook  De dochter van Tom Egbers laat weinig aan je verbeelding over:

Vooralsnog gaat de NOS niet kijken naar het verder opschroeven van de beveiliging. Maar de NOS doet wel aangifte tegen Tarik Z., meldde algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer op de website van de omroep.

“Het verschijnen van de video van Tarik Z. heeft veel indruk gemaakt op iedereen die voor de NOS werkt”, aldus Timmer.

“Vanzelfsprekend komen er herinneringen terug. Wat zes jaar geleden door de collega’s is ervaren, draag je mee. Zoals dat met gevoelens van onveiligheid gaat.”

Bredere context
“De NOS beoordeelt de bredere context. En we verbinden het met wat zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld”, zegt Timmer.

“Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. Én het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt.

Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf. De NOS vindt ook dat het in die bredere context beoordeeld moet worden. Daarom wordt er toch aangifte gedaan.”

Jonge moeder met corona op sterven na bevalling, familie wil haar leven niet beëindigen

Vragen na de persconferentie: waarom blijft de avondklok, en kunnen we al zwemmen?