in

Nieuwe studie toont aan: het huis schoonmaken kan net zo schadelijk voor je zijn als roken

Als je de vraag zou stellen zullen de meeste mensen je vertellen dat het huis schoonmaken ongelofelijk saai is. Maar volgens deze nieuwe studie kunnen degenen die minder schoonmaken ook een stuk gezonder zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen uit Noorwegen publiceerden onlangs de resultaten van een studie in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, waarin ze de gezondheid van 6000 mensen onderzochten. Ze kwamen toen tot de conclusie dat degenen die als schoonmaakpersoneel werken, of regelmatig reinigingssprays gebruiken, gedurende 20 jaar dezelfde longfunctie hadden als wanneer ze in dezelfde periode 20 sigaretten per dag zouden hebben gerookt.

– We vreesden dat dergelijke chemicaliën, dag in dag uit, jaar na jaar gestaag een beetje schade toe brengen aan de luchtwegen, en de snelheid van longfunctie-achteruitgang die optreedt met de leeftijd kan versnellen, aldus professor Cecile Svanes, volgens LadBible.

Lees ook  Patty Brard sleept zus voor de rechter

Het onderzoeksteam is van mening dat een regelmatige inademing van deze chemicaliën in schoonmaakproducten de luchtwegen irriteert, waardoor de longen langdurig worden beschadigd. Ze zagen ook dat deze inademing het risico op astma tot 43% verhoogde.

 

– Op de lange termijn is het zeer waarschijnlijk dat reinigingsmiddelen aanzienlijke schade aan je longen veroorzaken. Wanneer je denkt aan het inademen van kleine deeltjes te vinden in schoonmaakproducten die worden gebruikt om de vloer te reinigen en niet de longen, is het toch niet verrassend, zo zegt professor Oistein Svanes, hoofdauteur van de studie.

De studie toonde ook aan dat het voornamelijk vrouwen waren die door de schadelijke chemicaliën werden getroffen, aangezien de onderzoekers geen verschil zagen in de longcapaciteit van de mannen die regelmatig schoongemaakt hadden. Ze speculeren dat het verschil tussen mannen en vrouwen te wijten kan zijn aan het feit dat er minder mannen zijn die als schoonmaker werken, of dat vrouwen eenvoudigweg meer worden getroffen.

Lees ook  88-jarige Justin Timberlake fan aan de grond genageld wanneer ze plotseling oog in oog met hem staat.

Oistein Swan voegt eraan toe dat schoonmaakproducten vaak “onnodig” zijn om te gebruiken, wat betekent dat een microvezeldoek en water vaak voldoende zijn. Hij krijgt ook steun van Sarah MacFadyen van de British Lung Foundation, die tegen LadBible het volgende zegt:

– Zorg ervoor dat je huis goed worden geventileerd, gebruik vloeibare wasmiddelen in plaats van sprays en voorkom daarmee de effecten die alledaagse producten op onze longen hebben.

Zwerfhondje wacht op de dood langs de kant van de weg, maar dan ziet automobilist haar liggen

Piloot moet noodlanding maken omdat passagier niet ophoudt met winden laten