in

Nieuwe Europese wet: cosmetica moet binnenkort verplicht worden getest op dieren

Eurocraten hebben de verkoop van ‘wreedheidsvrije’ cosmetica getorpedeerd door erop aan te dringen dat de chemicaliën die in veel populaire High Street-merken worden gebruikt op dieren moeten worden getest meldt Daily Mail.

Demonstranten zeggen dat het besluit van het Europees Agentschap voor chemische stoffen het verbod op dierproeven voor cosmetica in de hele EU effectief vernietigt.

De twee betrokken chemicaliën worden gebruikt in honderden ‘wreedheidsvrije’ producten zoals zonnecrèmes, gezichtsbevochtigers en lippenbalsem, waaronder producten van Body Shop, Dove, L’Oreal en Estée Lauder.

Julia Baines, de wetenschapsbeleidsmanager bij People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), zei: ‘Als direct gevolg van deze uitspraken zijn meer dan 5.500 ratten, konijnen en vissen nodig om in nieuwe tests te worden gebruikt.

Toch hebben de consumenten en het Europees Parlement consequent geëist dat het verbod op dierproeven voor cosmetica niet in het gedrang komt.

Lees ook  Bang kindje belt politie en de stiefvader trapt een agent in het gezicht

Onder het testregime zullen honderden zwangere konijnen of ratten worden gevoed met de chemicaliën voordat ze worden gedood en in sommige gevallen zullen hun ongeboren nakomelingen worden ontleed. De resultaten zullen worden gedeeld met de chemische bedrijven die aan de cosmetica-industrie leveren.

Dierproeven voor cosmetica en de ingrediënten daarvan zijn sinds 1997 in Nederland verboden.

Het verbod is in 2013 in de hele EU van kracht geworden maar het Europees Agentschap voor chemische stoffen, een tak van de EU, beweert nu dat afzonderlijke regelgeving voor het gebruik van chemische stoffen betekent dat er nog steeds stoffen moeten worden getest, ook al zijn die uitsluitend voor cosmetisch gebruik om eventuele risico’s voor de werknemers in de productielijn te beoordelen.

Het gaat in dit geval om twee chemische stoffen: de ultravioletfilters homosalaat en 2-ethylhexyl-salicylaat, ook wel octisalaat genoemd. Beide zijn al goedgekeurd door de EU-veiligheidswaakhonden voor gebruik in cosmetica en worden op grote schaal gebruikt in honderden populaire cosmetische producten.

Lees ook  Consumentenbond heeft schokkend nieuws over Labello lippenbalsem

De consumentengigant Unilever heeft gisteravond het besluit van het Europees Agentschap voor chemische stoffen veroordeeld en gewaarschuwd dat het nu wellicht gedwongen zal worden een aantal van zijn cosmetische producten te herformuleren.

Zijn veiligheidshoofd Julia Fentem zei: “We zijn het er niet mee eens dat dierproeven nodig zijn om werknemers en het milieu te beschermen en we moedigen het gebruik van niet-dierlijke tests sterk aan.

Wij steunen de roep om een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica en een groeiend aantal van onze merken, waaronder Dove, is door Peta gecertificeerd. Als dierproeven een vereiste worden voor een bestaand ingrediënt dat in onze producten wordt gebruikt zal het nodig zijn om deze te herformuleren.

Zo herken je een extreme narcist

‘Agenten hebben onnodig en heftig geweld gebruikt tegen hond Tommy’