in

Nieuwe beelden wolvenwelpen opgedoken: wolfjes snuffelen rond op de Veluwse heide

Voor het eerst zijn de jonge wolfjes die eerder dit jaar zijn geboren op de Noord-Veluwe goed op beeld vastgelegd. Natuurfilmer Patrick van Es uit Zwijndrecht, die meerdere keren naar de Verenigde Staten afreisde om daar wolven te kunnen zien, lukte het eind vorige maand om twee jonge wolven vast te leggen op bewegend beeld.

Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van verschillende natuurorganisaties die draagvlak willen creëren voor de wolf, bevestigt dat het gaat om twee van de vermoedelijk vijf jonge wolven die rond april zijn geboren. ,,De locatie is bij ons bekend en maakt onderdeel uit van het territorium van deze groep, bovendien komt het getoonde gedrag van de dieren op de beelden overeen met dat van jonge wolven. Voor ons is wel duidelijk dat het gaat om de wolfjes op de Veluwe”, zegt woordvoerder Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland.

Lees ook  Mieke (27) verdient 10.000 euro per maand via Instagram

Natuurfilmer Van Es zette de beelden zo’n week geleden op Facebook. ,,We zijn meerdere keren naar Yellowstone in de Verenigde Staten gereisd om wolven in het wild te zien. Om nu in ons eigen land deze dieren te kunnen bewonderen, is simpelweg geweldig”, schreef hij erbij. Van Es zag de twee dieren 25 minuten lang ‘relaxen, rondsnuffelen alsook een mislukte jachtpoging op een wild zwijn’. Woordvoerder Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland zegt dat de beelden duidelijk maken dat de dieren behoorlijk zijn gegroeid. ,,Het pluizige is er wel vanaf. Binnen een maand kunnen ze zelfstandig jagen.”

Lees ook  Brabantse carnavalsartiest (56) mogelijk vermoord door asielzoeker

Het zijn niet de eerste beelden van de jonge wolven. In juni werden al beelden getoond van drie jonge wolven op verkenning die waren gemaakt met een wildcam. De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekend gemaakt. Dat om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de dieren. De jonge dieren maken volgens Wolven in Nederland deel uit van de eerste roedel in de Benelux die in zo’n tweehonderd jaar is vastgelegd. Er lopen zeker drie jonge wolfjes rond op de Veluwe. Mogelijk zijn dat er meer. Daarnaast zijn er drie volwassen wolven gezien.

Prinses Ariane op de fiets naar eerste dag in de brugklas

Automobilist hoeft geen bon te vrezen