in

Niet te vroeg juichen! Staat vraagt hof om uitstel van besluit opheffen avondklok

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. De overheid wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep over de zaak is geweest.

De Nederlandse staat heeft daarom aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting daarvan. Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie ‘zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak’.

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok ‘een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Bovendien beperkt de regel ‘onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging’.

Onduidelijkheid over boetes
Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.

Het instellen van beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag over het opheffen van de avondklok heeft geen opschortende werking. De avondklok moet van de rechter dus per direct worden opgeheven. Dat zegt een woordvoerder van de Haagse rechtbank.

Spoeddebat
De PVV wil het reces onderbreken voor een spoeddebat met het kabinet nu de rechter een streep heeft gezet door de avondklok. Dat twitterde PVV-voorman Geert Wilders dinsdag.

De grootste oppositiepartij was tegen de avondklok omdat die disproportioneel zou zijn. Ook onder meer SGP, DENK en Partij voor de Dieren keerden zich vorige week tegen verlenging van de avondklok.

Ministerie van Justitie bestudeert uitspraak
Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak van de rechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Dat meldt een woordvoerder van het departement. Er wordt op dit moment overlegd met de landsadvocaat over de gevolgen van het vonnis en de vraag of het kabinet in hoger beroep gaat.

Lees ook  Bibian ontmoette haar man via marktplaats: ‘Ik kocht een bed, en kreeg er een man bij’

Momenteel zitten de meest betrokken ministers bij elkaar op het ministerie van Algemene Zaken om over de corona-aanpak te praten. Het is nog onduidelijk of justitieminister Ferd Grapperhaus na afloop van het beraad zal reageren op het vonnis.

‘Niet zo fraai’
‘Dat is natuurlijk niet zo fraai’, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over het vonnis van de rechtbank in Den Haag ‘Zoiets moet juridisch goed in elkaar zitten. Kennelijk is daar vandaag een uitspraak over gedaan, daar gaan we zo nog naar kijken.’

Wel benadrukt de bewindsman dat de spertijd een belangrijke maatregel was voor het kabinet in het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. ‘We deden die avondklok natuurlijk niet voor niets’, zegt Dekker. ‘We zien nog steeds dat de dreiging van het virus aanwezig is. Dat er heel veel nodig is om het aantal reizen en bewegingen te beperken.’ Hij benadrukt daarnaast dat veel andere landen ook een avondklok kennen in de strijd tegen het coronavirus.

Veiligheidsberaad overvallen door avondklokuitspraak rechtbank
De uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok opgeheven moet worden, is voor het Veiligheidsberaad ‘een onverwachte ontwikkeling.’ Het beraad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio kan pas meer zeggen over wat de uitspraak praktisch betekent als het kabinet er inhoudelijk op heeft gereageerd. Dat laat een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, dinsdag weten.

Lang niet alle burgemeesters waren in januari voorstander van de invoering van de avondklok. Er waren vooral veel zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregel, terwijl sommige burgemeesters ook vonden dat een avondklok moeilijk uit te leggen was aan de inwoners. In de praktijk bleek overigens, zei Bruls eerder al, dat veel mensen de aangescherpte bezoekbeperking lastiger vonden dan de avondklok.

Engel: feestende mensen op straat vanavond
Willem Engel verwacht dinsdagavond heel veel feestende mensen op straat na de uitspraak van de rechtbank. ‘Dat wordt een feestje vanavond’, zei de voorman van Viruswaarheid na de overwinning in de zaak, die hij met de actiegroep had aangespannen, in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1. ‘Ik ben heel blij en opgelucht dat er in Nederland nog iets als rechtspraak bestaat.’

Lees ook  Absoluut niet onschuldig: déze manier van vreemdgaan komt het vaakst voor

‘De avondklok is er nu per direct af. Ik verwacht nog wel dat het door het regime bestreden zal worden. Maar we staan sterk en ik verwacht dat ze in hoger beroep kansloos zijn’, zei Engel.

Handhaving opgeschort tot besluit minister
De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa’s de avondklok niet kunnen handhaven. ‘Wij hebben het net vernomen en zoals het nu lijkt was de besluitvorming niet correct’, aldus de woordvoerder van de vakbond. ‘Wij wachten nu het besluit van de minister af.’

Volgens de woordvoerder is er nu te veel onduidelijk over wat er dinsdagavond gaat gebeuren. ‘Wij zijn een uitvoerende organisatie en doen wat de overheid ons opdraagt.’ De bond zegt dat ze ook moeten luisteren naar de uitspraak van de rechter.

Supermarkten willen langer open nu avondklok wegvalt
Supermarkten willen langer openblijven nu de avondklok wegvalt. Daarover overleggen ze momenteel met het kabinet, laat supermarktkoepel CBL weten. Volgens een woordvoerster vond de branche het de afgelopen weken ook al vervelend dat de winkels eerder dicht moesten, omdat het daardoor overdag drukker werd in de supers. Maar toen had iedereen zich te houden aan de avondklok.

Het CBL hoopt later op dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat de uitspraak van de rechter over de avondklok betekent voor supermarkten.

Honderden claimen avondklokboete terug
Honderden mensen die een avondklokboete hebben gekregen, claimen deze terug of willen haar kwijtgescholden zien. Advocaat Michael Ruperti zegt dinsdag dat hij hun verzoeken rechtstreeks bij minister Fred Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zal indienen. Het vonnis van de rechtbank in Den Haag is de basis van de procedure.

Gorilla met gebrek aan pigment doet mensen wereldwijd versteld staan

Wat er gebeurt met 26.000 avondklokboetes, advocaat kondigt massaclaim aan