in

Negen veelvoorkomende insectenbeten waar je deze zomer goed op moet letten

Vandaag delen we een lijst met negen veelvoorkomende insectenbeten. Iedereen zou deze moeten herkennen, om te weten op welke manier de beet correct behandeld kan worden.

De zomer staat voor de deur en met de warmte komen ook een boel insecten. Het is ook een periode waarin we veel meer in de buitenlucht zijn.

Het is bijna onoverkoombaar dat jij, of iemand in je familie, zomers gebeten of gestoken wordt door een insect.

Insectenbeten zijn in sommige gevallen volkomen ongevaarlijk. Het kan echter voorkomen dat de beten geïnfecteerd raken, met grote complicaties achteraf. In het ergste geval kunnen insecten zelfs gevaarlijke ziektes overdragen.

Als je weet wat je stak of beet, is de behandeling gemakkelijker. Gebruik deze foto’s als naslagwerk om erachter te komen wat je heeft gebeten en wat te doen!

Wesp
De plek waar een wesp je stak, wordt rood en opgezwollen. Als je gestoken bent, kun je pijn voelen en na een tijdje zelfs jeuk krijgen, volgens Hälsoliv.

Als de angel is achtergelaten (wat niet vaak voorkomt bij wespen), is het belangrijk om te proberen deze te verwijderen.

Zolang je niet allergisch bent, is de angel onschadelijk. Als je je na een tijdje slecht begint te voelen, is het verstandig om naar een dokter te gaan.

Bij
Een bijensteek geeft vaak vergelijkbare symptomen als een wespensteek. De plek wordt rood en gezwollen en kan in sommige gevallen erg pijn doen.

Lees ook  Politieagenten dagen op aan mama's deur tijdens het mislukte verjaardagsfeestje van haar zoon.

Ook hier gelden dezelfde regels als voor de wesp: verwijder de angel en zoek medische hulp als je je slecht begint te voelen, zo schrijft Hälsoliv.

Hoornaars
Gestoken worden door een hoornaar kan grotere complicaties veroorzaken dan een wespen- of bijensteek.

De plek waar je wordt gestoken kan erg opzwellen en rood worden. Gebruik iets kouds (ijsklontjes) om de plek te kalmeren.

Zoek medische hulp als je een allergische reactie krijgt, moeite met ademen hebt of het erg koud en blauwe lippen krijgt.

Teek
Tekenbeten kunnen moeilijk te zien zijn, maar meestal is waar de teek heeft gezeten een rode plek. Doorgaans zijn tekenbeten onschadelijk, maar ze kunnen gevaarlijke infecties dragen, zoals de ziekte van Lyme.

In Nederland is, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, gemiddeld één op de vijf teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Raadpleeg bij eventuele klachten of twijfels altijd je huisarts.

Mug
De meeste mensen weten hoe een muggenbeet eruit ziet en vooral hoe het voelt. Je krijgt een gezwollen, rode vlek die meestal erg jeukt.

Muggenbeten (in ons kikkerlandje) zijn meestal niets om je zorgen over te maken. De zwelling gaat na een tijdje weer voorbij, schrijft Hälsoliv.

Mier
Mieren zijn in het algemeen niet gevaarlijk voor mensen, maar bijvoorbeeld rode mieren kunnen pijnlijk bijten. De mier heeft een gif dat het slachtoffer een allergische reactie kan geven.

Lees ook  Zo zou Prinses Diana er vandaag uit gezien hebben, op 57-jarige leeftijd

We hebben in Nederland zo’n 70 soorten mieren, aldus Ouders van Nu. Neem contact op met je huisarts als er een allergische reactie plaatsvindt.

Vlo
Als je gebeten wordt door een vlo, krijg je rode en gezwollen vlekken. Soms worden ze verward met een muggenbeet, maar je zult al snel merken dat ze meestal pijnlijker zijn en zelfs nog meer jeuken, aldus Vårdguiden.

Daas
Gebeten worden door een daas (of paardenvlieg) is niet iets dat je twee keer wilt ervaren. Het doet pijn, geeft jeuk en zwelling.

Doorgaans is de beet ongevaarlijk, maar in de ergste gevallen kan het bloedvergiftiging of infecties veroorzaken, volgens Hälsoliv.

Luis
Luizen worden in het haar aangetroffen, dus als je kleine rode stippen op de hoofdhuid hebt, kan het zijn dat je hoofdluis hebt.

Op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan je meer informatie vinden over hoofdluis.

Nu heb je een gids om je deze zomer te helpen, mocht je gebeten worden en niet precies weten door wat.

Neem altijd het zekere voor het onzekere en raadpleeg je huisarts als je ongewone symptomen begint te vertonen!

We hopen dat je een zomer zonder steken en beten krijgt, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn.

Deel deze gids met je vrienden om deze kennis verder te verspreiden!

Politie zoekt met spoed naar Joeri (20)

‘Stockholm’ uit La Casa de Papel zonder kleren aan wil je even zien