in

Nederlandse onderzoekers stellen vast dat coronavirus ook cellen in darmwand kan infecteren

Het coronavirus kan behalve de longen ook rechtstreeks de cellen van de darmwand infecteren en zich daar tevens vermenigvuldigen. Dat schrijven onderzoekers van onder meer de Universiteit Maastricht, het Hubrecht Institute in Utrecht en Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam in het wetenschappelijk blad Science.

De onderzoekers baseren zich op een studie die ze met behulp van menselijke mini-darmpjes hebben uitgevoerd. Ze hebben die darmpjes in het laboratorium gekweekt en daarna met het virus besmet. Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten van het onderzoek waarom een derde van de coronapatiënten maag-darmklachten zoals diarree krijgt.

Lees ook  Stier die wist dat hij geslacht zou worden, probeert gewaagde ontsnapping – alleen maar om doodgeschoten te worden door politieagent.

De wetenschappers hopen dat door hun onderzoek snel nieuwe medicijnen kunnen worden gevonden voor patiënten die ziek zijn geworden door Covid-19. Volgens de Maastrichtse hoogleraar Peter Peters kunnen in het lab gekweekte menselijke mini-orgaantjes die met het virus zijn besmet, worden blootgesteld aan een groot aantal verschillende geneesmiddelen.

De onderzoekers gaan na met welke middelen of een combinatie hiervan de gevolgen van de virusinfectie effectief kunnen worden bestreden.

Lees ook  Dakloze jongen wordt verkr*cht, beroofd en geslagen. Dan staat Ed Sheeran op en neemt het heft in handen.

Ben je in de jaren 80 geboren? Ongetwijfeld dat deze dingen vroeger op je verlanglijstje stonden!

‘Er is een gigantische crisis op komst’