in

Nederlander riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandelde dat het negen dagen in coma lag

De 29-jarige man uit Den Bosch die het tweejarige zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem (België) in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand verkeerde, riskeert vijf jaar cel.

Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel.

,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.

Ryan D. (29) had een relatie met de moeder van de tweejarige jongen. Hij ging daarom elk weekend vanuit Nederland naar Bissegem, waar de vrouw woonde.

Al snel zorgde hij ook voor het tweejarige zoontje, met wie hij ook vaak alleen was. ,,Eind mei kwam de moeder al een paar keer naar het ziekenhuis omdat haar zoontje zware verwondingen had opgelopen, maar een verklaring kon ze nooit geven”, zei het lokale Openbaar Ministerie.

,,Op drie juni was het Ryan die samen met de oma van het kindje de jongen zwaargewond binnenbracht in het ziekenhuis.

Vanaf daar werd het kindje overgebracht naar het ziekenhuis in Gent waar hij in een comateuze toestand binnenkwam met een hersenbloeding en werd hij meteen geopereerd.”

Het jongetje lag negen dagen in coma terwijl het levensgevaar nog niet geweken was. Het kindje was kort na de operatie ook blind en half verlamd.

De arts van het AZ Groeninge schakelde de politie in, omdat ze sterke vermoedens had dat er meer aan de hand was. Al snel kwam Ryan D. in het vizier van de politie.

Lees ook  Vrouw vindt straathond met 6 bevende puppies. Maar kijk wat ze nog meer beschermde.

In zijn eerste verhoren ontkende hij nog, maar uiteindelijk gaf hij toe dat hij het kindje had geslagen, geschopt en aan de haren had getrokken.

,,Hij luisterde vaak niet en dan kon ik me niet inhouden”, zei hij. Over de gebeurtenissen van 3 juni is hij minder duidelijk. ,,Hij had zichzelf helemaal onder gepoept.

Ik heb hem daarna hard uit zijn stoeltje genomen en bracht hem naar de douche. Toen ik hem daar alleen liet, hoorde ik plots een doffe klap. Ik denk dat hij gevallen moet zijn.”

De verwondingen waarmee het kindje werd binnengebracht, kunnen volgens de arts niet door een eenvoudige val in de douche veroorzaakt zijn.

,,Die verwondingen waardoor hij in coma raakte, zijn het gevolg van het buitensporig schudden van het kindje”, zei het Openbaar Ministerie.

,,Ik verdien een zware straf”, zei de man. ,,Ik sta op en ga slapen met het idee wat ik dat kindje heb aangedaan. Het allerbelangrijkste is dat alles goed komt met hem.”

Kindje in revalidatiecentrum
Het jongetje is sinds 3 juni niet meer thuis geweest en verblijft in een revalidatiecentrum in Brussel. ,,Het moeilijkste was dat de dokters eerst niet konden zeggen of mijn zoontje het wel zou halen”, vertelt de mama.

Lees ook  Dit is wat er gebeurt als je 2.500 Romeinse kaarsen tegelijk afsteekt:

,,Bij de operatie hebben ze een stuk van zijn schedel moeten halen en dat is nog altijd niet teruggeplaatst.

Hij kan gelukkig wel alweer praten en wandelen. Ik had nooit gedacht dat Ryan tot zoiets in staat was. Hij was zo zorgzaam voor mij en mijn zoontje, maar sloeg hem blijkbaar toen ik er niet bij was.

Naar de buitenwereld toe stelt hij zich helemaal anders voor dan hoe hij in werkelijkheid is. Hij verdient een zware straf.

Op die manier moet hij ook lijden, al zal het maar een fractie zijn van wat wij hebben meegemaakt.”

”Ik had nooit gedacht dat Ryan tot zoiets in staat was. Hij was zo zorgzaam voor mij en mijn zoontje, maar sloeg hem blijkbaar toen ik er niet bij was”
– De moeder van baby Ryan

Volgens het Openbaar Ministerie bestaat er geen twijfel dat het kindje voor de rest van zijn leven hinder zal ondervinden door de feiten.

,,Welke medische problemen zullen blijven, valt af te wachten”, klinkt het bij de advocaten van de slachtoffers. ,,Een uiteindelijke conclusie kan pas gesteld worden als hij 25 jaar oud is.”

Ze vragen voor het kindje een provisionele schadevergoeding van 35.000 euro, voor de moeder 12.500 euro en voor de vader 10.000 euro. De rechter velt een oordeel op 23 december.

Dennis Schouten: ik wilde mijn moeder ver moorden

Bridget Maasland: ’We houden van elkaar!’