in

Nederland kan vandaag bijzondere ‘blauwe supermaan’ zien

Astronomische verschijnselen zijn fascinerend en sommige zijn bijzonder zeldzaam. Vandaag zullen we de kans krijgen om in de hemel niet naar één maanfenomeen maar naar drie te kijken. We zullen namelijk een blauwe maan, een super maan en een maansverduistering zien, zo rapporteert Space.com.

Deze samenstelling is buitengewoon, vooral als je weet dat de laatste keer dat dit gebeurde op op 31 maart 1866 was. Het is dus 152 jaar geleden dan een super maan, een maansverduistering en een blauwe maan zich tegelijkertijd voordeden. Een interessant detail voor de liefhebbers van astronomische gebeurtenissen.

Lees ook  Mama werd gedwongen om baby voor adoptie op te geven – verwacht niet dat groots geheim tientallen jaren later zou uitkomen.

De “blauwe maan” als eerste is een gebeurtenis die slechts elke 2,7 jaar plaatsvindt. De terminologie komt van het Angelsaksisch en wordt vanaf de 16e eeuw gebruikt. Een blauwe maan doet zich voor wanneer twee volle manen tijdens dezelfde maand voordoen, de tweede volle maan wordt dan een “blauwe maan” genoemd.

Een “supermaan” is een verschijnsel dat optreedt wanneer de afstand tussen de aarde en de maan het kleinst is, tussen 356.000 km en 406.000 km. Op 31 januari zou het 359.000 km moeten zijn. De maan lijkt dan groter en helderder.

Lees ook  20-jarige man zonder ledematen wordt danser en inspireert nu anderen

Ten slotte spreken we van een “maansverduistering” wanneer de aarde precies tussen de maan en de zon staat. Dit is een fenomeen dat velen op 31 januari kunnen zien, vooral in India, Frans Polynesië, Nieuw-Caledonië of zelfs in West-Amerika. Helaas is dit astronomische fenomeen niet zichtbaar in België en Nederland.

Een buitengewone situatie die de liefhebbers van astronomie en nieuwsgierigen zullen blij maken. Een evenement dat we zeker niet snel zullen kunnen herbeleven. Aarzel dus niet om dit artikel op Facebook te delen!

Mishandelde hond is doodsbang, maar midden in de nacht komt ze om een knuffel vragen

Gorilla vraagt aan Robin Williams om hem te aaien, wat een ontroerend en onvergetelijk moment