in

Nederland heeft eigen ‘Making a Murderer’: docu ‘De Villamoord’ toont hoe 9 mannen jarenlang onschuldig in cel zaten

Gerechtelijke dwalingen kennen we vooral van Amerikaanse documentaires zoals het beklijvende ‘Making a Murderer’.

Maar ook dichter bij huis belanden onschuldigen jarenlang in de cel door slordig werk van overijverige en bevooroordeelde speurders, magistraten en rechters.

Vandaag begint op de Nederlandse televisie de driedelige docu ‘De Villamoord’, over wellicht de grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis.

In de zaak uit 1998 rond de roofmoord op een vrouw in Arnhem belandden negen mannen jarenlang in de cel hoewel ze niets met de zaak te maken hadden.

Lees ook  Waals meisje (14) pleegt zelfmoord nadat medeleerling vier filmpjes met naaktbeelden van haar verspreidde: “Hij heeft nu spijt”

Eén van hen pleegde zelfmoord in de cel. Op 2 september 1998 wordt een 63-jarige vrouw het slachtoffer van een inbraak. De vrouw wordt door de overvaller(s) in het hoofd geschoten.

Slechts enkele bankkaarten, wat geld en een armband worden buitgemaakt. Een vriendin die op bezoek was, overleeft.

Zij verklaart dat er één overvaller was, een dertiger met een snor en zwart, krullend haar. Fast forward naar zes maanden later:

Lees ook  Dit model werd door duizenden geprezen, maar toen werd haar grote bluf onthuld

er worden maar liefst negen verdachten aangehouden, die allemaal worden veroordeeld tot celstraffen van vijf tot twaalf jaar. Het gaat om criminelen uit het Nijmeegse en Arnhemse milieu.

Chantal Janzen laat ze lekker losjes in de tas hangen

Bridget over relatie met André: ‘Ik heb getekend voor het leven’