in

Natuurproject van ruim een ton per ongeluk gemaaid

Een natuurstrook in Amsterdam die speciaal is aangelegd voor onder meer vlinders, vogels, vleermuizen en bijen, is per ongeluk gemaaid.

De schade aan het natuurproject, dat 120.000 euro heeft gekost, ligt tussen de 5000 en 10.000 euro.

Een deel van de natuurstrook is volledig vernield. “Gelukkig is niet alles kort gemaaid”, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

“Alleen de bloemrijke berm. De strook langs de oever is gelukkig niet gemaaid, dan waren misschien ook de broedende vogels geraakt.”

Informatie niet actueel
De maaier in kwestie was zich van geen kwaad bewust. “De aannemer werkt met digitale maaikaarten.

Helaas was de info in het systeem niet actueel, deze natuurstrook stond er niet in. Er zijn nieuwe kaarten gemaild, maar blijkbaar hebben die hem niet bereikt.”

Extra maatregelen
De kosten, tussen de 5000 en 10.000 euro, zal de aannemer op zich nemen. “We hebben met de ecoloog gekeken naar extra maatregelen die we gaan nemen om het gebied te herstellen. Ook hebben we excuses gemaakt aan de betrokken vrijwilligers en spreken we binnenkort met hen over wat we gaan doen. ”

Lees ook  De automobilist ziet een beer op de weg – dan snapt hij waarom alle auto’s aan de kant van de weg staan

Het is overigens niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. “Vorig jaar is bij het maaien een stuk of tien keer een fout gemaakt, waarbij een natuurstrook kort is gemaaid.

We doen deze week een extra ronde om te voorkomen dat op andere plekken ook fouten worden gemaakt.”

‘Onkruid bestaat niet’
Maar hoe kun je dit soort natuurstroken onderscheiden van onkruid? Volgens ecoloog Arnold van Vliet is er een duidelijk verschil.

“Een berm waar intensief gemaaid is, heeft weinig variatie in bloemen en planten. In een bloemrijke berm is het gras hoger en is er allerlei onkruid omdat de natuur daar zijn gang heeft kunnen gaan.”

Maar onkruid bestaat eigenlijk niet, zegt Van Vliet. “Mensen hebben die naam eraan gegeven. De mening heerst dat alle planten die we niet zelf hebben gezaaid, onkruid is.

Lees ook  Politie lost meerdere schoten bij winkelcentrum Overvecht in Utrecht

De zaadjes worden door de wind verspreid, het vermenigvuldigt zichzelf dus. Denk dan aan paardenbloemen, distel, zevenblad, klaprozen…”

“Het heeft een enorm belangrijke functie voor de diversiteit. Rupsen vinden brandnetels bijvoorbeeld heerlijk.

De afgelopen decennia zijn we tachtig procent van de insecten kwijtgeraakt doordat we de natuur niet zijn gang hebben laten gaan. Alles moet maar kort en strak gemaaid zijn.”

Natuur aanplanten
Het aanleggen van dit soort natuurprojecten is volgens de ecoloog dan ook heel belangrijk. Van Vliet:

“Bloemrijke bermen met grote variatie in plantensoorten, trekken insecten en vogels aan. Gemeentes spelen hier de laatste tijd steeds meer op in, door het aanplanten van dit soort natuurstroken met bloemen en planten waar vlinders en bijen graag leven.”

En dat is dus géén onkruid. “Want het is door de mens zelf aangemaakt. Het is wel lastig om te onderscheiden van onkruid, omdat er een rijke diversiteit te zien is.”

Snickers popcorn is officieel verkrijgbaar – lees hier waar en hoe je eraan kan komen

De nieuwe verleidsters in Temptation Island zijn dit jaar lelijker dan ooit!