in

Naar Turkije gevluchte drugsbaron Çetin G. na jaren gearresteerd

Na jaren van de radar te zijn verdwenen is de voortvluchtige Schiedamse drugsbaron Çetin G. (49) tijdens een omvangrijk onderzoek naar een internationaal drugsnetwerk in Turkije gearresteerd.

G. werd in december 2016 door de Rotterdamse rechtbank tot twaalf jaar gevangenis veroordeeld voor drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie die opereerde in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel , Antwerpen, Ecuador, Peru en Colombia.

Bij het vonnis van de rechtbank was Çetin G. al gevlucht en onvindbaar. De Schiedammer die in criminele kringen ‘de man van 500 miljoen’ werd genoemd, kon er vandoor gaan omdat zijn voorlopige hechtenis na dertien maanden was geschorst en hij het vonnis van de rechtbank in vrijheid mocht afwachten.

Hij droeg een enkelband, maar knipte die door en nam de benen naar zijn thuisland Turkije. Daar waande hij zich, zeggen ingewijden, onaantastbaar. Hij liet zich er ‘Padisah’ noemen; Turks voor ‘sultan’.

Lees ook  De nieuwe verleidsters in Temptation Island zijn dit jaar lelijker dan ooit!

Justitie in Nederland wil niet alleen dat Çetin G. zijn straf gaat uitzitten. Het wil ook zo’n 1,8 miljoen euro die hij verdiende met zijn criminele activiteiten, van hem afpakken.

In totaal smokkelde de bende, waarin Çetin G. een voorname rol speelde, 15.000 kilo cocaïne. De grootste partij daarvan – 8000 kilo – werd in 2012 onderschept.

Het was tot dan toe de grootste drugsvangst in Nederland. De zending waarvan de straatwaarde op bijna 500 miljoen euro werd geschat, zat verstopt onder een lading bananen en leverde Çetin G. de bijnaam ‘man van 500 miljoen’ op.

Vals identiteitsbewijs
Hij was al langer bekend bij politie en justitie. In 1999 werd de Schiedammer tot zeven jaar cel veroordeeld wegens drugshandel.

Lees ook  Heb jij alles op Netflix al gezien? Misschien is de gratis Petflix dan iets voor jou!

Vier jaar later legde justitie in Brazilië hem – ook weer vanwege drugsgerelateerde activiteiten – een gevangenisstraf van twaalf jaar op. Hij wist echter aan zijn straf te ontkomen door met een vals identiteitsbewijs het land uit te vluchten.

Çetin G., opgegroeid in de Schiedamse ‘armoedewijk’ Nieuwland, voelde zich ook terug in Nederland onaantastbaar en leidde er een luxe leven.

Hij bleek in 2012, toen de megapartij van 8000 kilo in beslag was genomen, in Rotterdam een kostbaar penthouse te bewonen.

Daar werden bij zijn aanhouding ruim 880.000 euro, een vuurwapen en munitie. In 2016 diende de rechtszaak tegen hem. Toen was hij echter al gevlucht naar Turkije

Ouders Dutroux-slachtoffer Julie Lejeune spelen laatste aandenken aan dochter kwijt bij inbraak

Maxime Meiland presenteert jurkje waar mannen héél blij van worden!