in

Moeten we binnenkort langer werken? AOW-leeftijd mogelijk verhoogd naar 69 jaar

Door de toegenomen levensverwachting zou de AOW-leeftijd met een paar jaar verhoogd moeten worden

Waar in 1970 de gemiddelde leeftijdsverwachting nog op 73,6 jaar lag, ligt die nu op 81,5 jaar. De levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen neemt gestaag toe en daarom zou de AOW-leeftijd verhoogd moeten worden naar 69 jaar in 2040, vindt econoom Willem Heeringa van de Tilburg University.

Willem Heeringa vindt dat de AOW-leeftijd in 2040 op 69 jaar moet liggen.

Kosten

Er was een tijd waarin mensen in de VUT konden, maar tegenwoordig moet er doorgewerkt worden tot je 66 jaar bent. Vind je dat al lang? Dan hebben we slecht nieuws, het zou maar zo kunnen dat een bepaalde groep mensen door moet werken tot ze 69 jaar zijn. Wordt de leeftijd niet verhoogd? Dan moet het ouderdomspensioen worden verlaagd óf de AOW-premies moeten omhoog.

Lees ook  Dakloze kat wordt bijna gedood door draaideur van het ziekenhuis – dan komt arts binnen om hem te redden
Beleggen

De tijden zijn veranderd. Mensen leven gemiddeld langer, krijgen minder kinderen, mannen werken minder en vrouwen werken juist meer. Helaas zorgt dit er niet voor dat er meer geld in het laatje wordt gebracht. Willem Heeringa stelt dat Nederlandse pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller moeten beleggen dan die van ouderen. Meer in aandelen beleggen levert voor de jongere generaties uiteindelijk meer op.

Lees ook  Dit is het magische moment wanneer Ed Sheeran en Andrea Bocelli samen een geweldig duet zingen
AOW naar 67 jaar

Heeringa is niet de eerste die nog een verhoging van de AOW-leeftijd aan de kaak stelt. De politiek wil de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar in 2021, daarna wordt de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Echter doet dit (nog niet eens definitieve) besluit nogal wat stof opwaaien. Veel mensen zijn het hier niet mee eens en vakbond FNV pleit voor een bevriezing van de AOW-leeftijd op 65 jaar en 9 maanden. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken liet onlangs weten dat dit echter niet gaat gebeuren. Volgens hem zou dat ‘onverstandig en onbetaalbaar zijn’.

Huh? Bijna niemand kent déze superleuke ‘geheime’ WhatsApp-functie!

Wie was ook zo verslaafd aan As The World Turns? Zó zien Lucinda en Lily Walsh er nu uit