in

Moeder maakte een filmpje van haar baby, twee uur later was ze dodelijk gewond: vader verdacht

Een 33-jarige Goudse vader wordt er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht op 1 november vorig jaar zijn eigen baby te hebben omgebracht.

Hij zou zijn negen maanden oude kindje hard door elkaar hebben geschud en hebben geslagen op het hoofd.

Het kindje is volgens het OM overleden aan het letsel dat door het schudden en slaan werd veroorzaakt.

De officier klaagde vader daarom aan voor doodslag. De vader zit sinds drie maanden in de gevangenis en blijft voorlopig vastzitten. Dat bleek vandaag tijdens een voorbereidende zitting in de Haagse rechtbank.

Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet tot in detail besproken tijdens de zitting. Wat wel naar voren kwam, is dat de moeder haar dochtertje die dag bij de vader zou hebben achtergelaten.

Vlak voor vertrek maakte ze nog een filmpje van haar kind. Ruim twee uur later werd 112 gebeld. De politie tekende op dat op dat moment ‘de baby niet meer in staat was te doen wat op het filmpje van die ochtend te zien was’.

”Een kindje is afhanke­lijk. De vader had moeten zorgen dat haar niets overkwam”
– Officier van justitie

Geweld
Hoewel nog niet alle forensische rapporten over het letsel van de baby zijn afgerond, rekent de officier de vader de dood van zijn kind zwaar aan.

,,Het gaat hier om een kindje van negen maanden dat nog haar hele leven voor zich had”, sprak de officier. ,,Een kindje is afhankelijk. De vader had moeten zorgen dat haar niets overkwam. Dat gebeurde niet: er is geweld toegepast.”

Lees ook  Matthew hield tienermeisjes alsof ze zijn eigendom waren en pakte alles van hun af

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank zijn cliënt in afwachting van de behandeling van de rechtszaak vrij te laten.

,,Ik begrijp dat dit heel ongebruikelijk is wanneer het gaat om een levensdelict”, begon hij zijn verzoek. ,,Maar het gaat hier om een atypische zaak, met een atypische verdachte.”

”Hij is een vreemde eend in de bijt in de gevangenis”
– Advocaat

Depressief
,,Cliënt gaat zeer gebukt onder het overlijden van zijn dochtertje en het leed dat hij heeft veroorzaakt bij de moeder, haar naasten en zijn eigen naasten”, vervolgde hij.

,,Maar hij heeft een groot persoonlijk belang bij vrijheid.” Volgens de raadsman is de vader op dit moment ‘zwaar depressief’.

,,Daarbij komt dat hij een vreemde eend in de bijt is in de gevangenis”, vervolgde hij. ,,Hij heeft geen strafblad, geen verslavingen en een plek bij familie om te verblijven.

Er is geen risico op herhaling. Het risico dat hij zichzelf iets aandoet is groter.” De raadsman vroeg ook om camerabeelden, waarop zijn cliënt te zien is met de kinderwagen, toe te voegen aan het dossier. Ook wil hij dat er over de Gouwenaar rapport wordt opgemaakt door de reclassering.

Lees ook  Moeder wilde kinderen na*kt laten doodvriezen in bos

”Als het gaat om partnerge­weld, vragen we niet of een verdachte kan vrijkomen. Als het gaat om een kindje, mogen we daar dus niet anders naar kijken”
– Officier van justitie

Tegen de laatste twee verzoeken had de officier geen bezwaar, maar tegen voorlopige vrijlating verzette zij zich wel

. ,,Als het gaat om partnergeweld, vragen we niet of een verdachte kan vrijkomen”, zei ze. ,,Als het gaat om een kindje, mogen we daar dus niet anders naar kijken.”

De rechtbank ging mee in het standpunt van officier. ,,Er is sprake van een geschokte rechtsorde en dat weegt zwaarder”, sprak de voorzitter.

Moeder
De Gouwenaar, die de zitting via een videoverbinding bijwoonde vanuit de gevangenis, had zelf niets toe te voegen aan het verhaal van zijn advocaat.

,,Ik ben aanwezig om mee te luisteren”, zei hij. Eerder heeft hij wel bij de politie verklaard over de dood van zijn kind, maar wat zijn standpunt precies is, is nog onduidelijk. Ook zijn advocaat wil daar nog niets over zeggen.

De moeder van het kindje was aanwezig in de rechtbank. Zij gaf aan tijdens de inhoudelijke behandeling gebruik te willen maken van haar spreekrecht.

Eerst volgt nog een voorbereidende zitting op 12 mei. Dan gaat de strafzaak tegen de man verder.

Heitje voor karweitje werd twee jonge meisjes (8) in Coevorden fataal: ‘Het is verschrikkelijk’

Bedrijf biedt mogelijkheid om toiletpapier met het gezicht van jouw ex te kopen