in

Moeder Lotte: haar kaarsje was op

Gebroken zijn ze, de familie van Lotte van der Zee (20). „Vandaag valt pas echt het kwartje, het is zo onwerkelijk. Maar Lotte’s kaarsje was op”, zegt moeder Eugeniek na het overlijden van haar dochter. Het model overleed woensdagavond, twee weken nadat ze een hartaanval kreeg tijdens een wintersportvakantie.

Op 20 februari ging het mis in het Oostenrijkse Westendorf. Lotte voelde zich niet goed en kreeg uiteindelijk een hartstilstand. Het is nog altijd onduidelijk hoe dat precies kon gebeuren, zegt Eugeniek. Ze vermoedt dat daar nooit antwoord op komt.

Eenmaal in het ziekenhuis werd Lotte in een kunstmatige coma gehouden. Door het zuurstoftekort was de druk in haar hersenen opgelopen. In eerste instantie lukte het om die druk iets omlaag te brengen, maar de afgelopen week ging Lotte’s toestand achteruit. „Vanaf maandag begon ze er slecht uit te zien. Als ouder zie je aan het gezicht van je kind dat het niet goed gaat. Alsof ze zelf zei: het is op.”
Dinsdag kreeg Lotte te maken met leveruitval, woensdag werd begonnen met dialyse om de bloedsomloop in haar nieren weer op gang te brengen. Bij een test bleek vervolgens dat haar hersenfuncties sterk verminderd waren. „Toen hebben we gevraagd hoe het nu verder moest. Je ziet toch je meisje daar liggen. Uiteindelijk hebben we besloten om de dialyse te stoppen. Als Lotte het zelf zou redden, zou het goed zijn. En anders zouden we haar verliezen”, zegt Eugeniek.

Afscheid

Rond half 10 stopte de dialyse, vijf kwartier later overleed Lotte van der Zee. „We hebben met haar opa’s, oma’s en vrienden afscheid mogen nemen.”

Lees ook  Babyjongen verdrinkt in bad nadat moeder twee minuutjes naar haar wasgoed te kijken.

Het kan nog een paar dagen duren voordat het lichaam van Lotte in Nederland is. Wanneer de uitvaart zal zijn, is nog ongewis. „Ik denk dat als we terug zijn, de man met de hamer nog wel langskomt. Ons huis ademt Lotte, is Lotte”, aldus Eugeniek. Tegelijk is ze enorm dankbaar voor alle mooie reacties die de afgelopen weken binnenkwamen. „Het is heel erg hartverwarmend, dat mensen meeleven en meedenken.”

Lees ook  Hoe je voor eens en voor altijd vervelende wratten en wild vlees verwijdert

Donderdag maakten de ouders het afschuwelijke nieuws bekend via het populaire Instagram-account van Lotte. Naast een statement plaatsten ze ook een foto van Lotte in een felrood skipak in de sneeuw. Breedlachend in de sneeuw. „Het is de laatste foto die paps van haar heeft gemaakt. Vrolijk? Ja, zo was ze. Zo is ze en zo zullen we ons haar herinneren.”

Yolanthe en Wesley uit elkaar.. Dit is de reden..

Volgens ouders overleden Lotte was er geen redding meer mogelijk: ‘We zijn gebroken’