in

Misbruikslachtoffer Stephanie (16) zwaar in problemen na verkeerde diagnose

Twintig procent van de meisjes in Nederland komt in aanraking met s*ksueel geweld. Bij de GGD-instellingen ontbreekt de kennis over wat ze met deze groep slachtoffers aan moet.

Het s*ksueel geweld zorgt bij meisjes vaak voor een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De aandoening wordt in veel gevallen niet herkend of er wordt verkeerd gediagnosticeerd. De GGD zit hierdoor met het handen in het haar.

Van kastje naar de muur
Stephanie (16) is één van de slachtoffers van s*ksueel geweld, waarbij PTSS niet werd herkend. “Ik heb in heel veel verschillende plekken gezeten. En al die plekken hebben niks kunnen doen. Ze stuurden me van het kastje naar de muur, ze konden me niet aan. Ik was een te heftige casus.”

Lees ook  RTL Late Night met Twan Huys stopt, vanavond laatste uitzending

Ze heeft loodzware jaren achter de rug met enorme depressies. Geen enkele behandeling slaat aan. Ze snijdt zichzelf en komt daardoor vaak in de isoleercel terecht. “Daar heb ik negen tot tien maanden in gezeten, dag en nacht. Ik brak van binnen en van buiten.”

Nachtmerries
Onderzoek en behandeling van lector aan de Hogeschool Leiden, Peer van de Helm, heeft hier verandering in gebracht. “We zien niet dat deze meisjes PTSS hebben”, zegt Van de Helm. “En daarvoor niet behandeld worden. Dat betekent dat ze iedere nacht vier of vijf nachtmerries hebben waarin het weer opnieuw gebeurt. En dat zijn sloopkogels en dan gaan ze van stuk.”

Lees ook  “Non helpt priesters om dove kinderen te verkrachten”

Dit probleem speelt bij 300 tot 400 meisjes in Nederland. “En de gevolgen, als ze niet behandeld worden, is dat ongeveer 10 procent binnen vier jaar komt te overlijden.”

Stephanie krijgt inmiddels de goede traumabehandeling en woont weer thuis. “Ik heb nu weer een toekomstplan voor me. En ik heb dat jaren geleden niet meer gedacht.”

Begin de week goed met deze foto van Emma Heesters in bikini

De mooiste vrouwen van het Israëlische leger – Ik ben in shock!