in

Minister Ollongren blijft erbij: briefstemmen is betrouwbaar en er is geen chaos

Het briefstemmen is betrouwbaar en er heerst absoluut geen chaos achter de schermen. Dat bezweert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag nu blijkt dat veel stemmen per post niet op de juiste manier zijn opgestuurd.

Zeventigplussers mochten vanwege de corona-uitbraak de afgelopen weken per post stemmen. Belangrijk daarbij was wel dat ze hun stempas en hun ingevulde stembiljet niet samen in één envelop stopten, omdat stembureauleden anders kunnen zien op welke partij ze hebben gestemd. Dat is schending van het stemgeheim en dat mag niet.

5 tot 10 procent ongeldig
Maandag bleek dat veel ouderen de fout in zijn gegaan en dus moesten gemeenten hun stemmen ongeldig verklaren en de enveloppen ‘op de stapel’ laten liggen.

Volgens de Kiesraad ging het om 5 tot 10 procent van alle verwerkte briefstemmen. Ouderenorganisaties en verschillende politieke partijen reageerden furieus.

Lees ook  Supermarkt PLUS verkoopt boeken om buurman te steunen: 'Je moet elkaar helpen in deze tijden'

Ollongren beaamt dat het niet valt uit te leggen dat de poststemmen door deze fouten verloren dreigen te gaan. Daarom heeft het kabinet nu besloten om de procedure aan te passen.

Ondanks de vele problemen en de ogenschijnlijke chaos blijft de bewindsvrouw positief. “Als iets nieuw is moet je kijken wat er gebeurt. En daar moet je naar handelen. En dat hebben we gedaan.”

Betrouwbaarheid in geding?
Voorafgaand aan de verkiezingen is er nog wel getest met het briefstemmen, maar het verkeerd versturen van de stembiljetten komt toch vaker voor dan vooraf werd gedacht.

“Mensen maken deze fout. Meer dan uit de testen was gebleken”, erkent de minister. “Maar ik ben blij dat we het zo hebben kunnen oplossen.”

Lees ook  Nepbrief over onopgeruimde hondenpoep: 'DNA-test kan hond identificeren'

Maar zorgt het aanpassen van de procedure, die zeer opmerkelijk tijdens een verkiezing wordt doorgevoerd, nog wel voor voldoende betrouwbaarheid?

Ollongren maakt zich geen zorgen en is nog altijd heilig overtuigd van het systeem. Ook verwacht ze niet dat deze verandering grote gevolgen zal hebben, zoals bijvoorbeeld rechtszaken.

‘Risico nemen, want elke stem telt’
Ook heeft de minister tot slot nog een boodschap voor politici die de betrouwbaarheid in twijfel trekken.

“We doen het alleen maar vanwege corona, de pandemie. Briefstemmen is niet hetzelfde als naar het stembureau gaan, in je eentje in een stemhokje je stem uitbrengen.

Dat hebben we onder ogen gezien. Maar dat risico hebben we willen nemen, juist omdat we het belangrijk vinden dat iedereen zijn stem kan uitbrengen. Want elke stem telt.”

Getuigen zetten dronken automobilist aan de kant en pakken sleutels af

Kleding en handtas gevonden van vermiste Naima Jillal onder loods in Antwerpen