in

Miljonair ontdekt na 21 jaar dat zijn drie zonen niet van hem zijn: “Mijn leven is geruïneerd”

“Plots was ik geen vader meer.” De Britse zakenman Richard Mason ontdekte na 21 jaar dat de drie zonen die hij zo graag zag, niet door hem verwekt waren.

Dat kon niet, want door een ziekte was hij onvruchtbaar, alleen kwam hij dat pas laat in zijn leven te weten.

Hij spande een rechtszaak in voor vaderschapsfraude tegen zijn ex en won die, maar de schadevergoeding zal nooit de emotionele schade kunnen goedmaken.

Twee jaar geleden kreeg de 55-jarige Richard Mason te horen dat hij mucoviscidose had, de taaislijmziekte.

De ziekte die zijn oudste zus het leven had gekost en die zijn jongste ook heel ziek gemaakt had. Een diagnose die hij liever niet had gekregen, maar die klap verdween al snel in het niets bij wat de dokter daarna vertelde.

“Dokter Wat zei dat hij wist dat we probeerden zwanger te worden en hormoontherapie overwogen. Hij zei ons dat mannen met taaislijmziekte enkel met IVF een kind kunnen verwekken”, zegt Mason in Daily Mail.

Die boodschap klonk hem raar in de oren, want met zijn vorige vrouw had hij toch al drie zonen. “Ik was eigenlijk blij dat ik hem dat kon vertellen, want in mijn gedachten bewees dat zijn ongelijk. Ik kon niet ook de ziekte hebben die mijn zus gedood had.”

Na een veelbetekende blik naar de verpleegster van dienst drukte de dokter echter door: “Laat me je iets vertellen Richard.

In Liverpool alleen verzorgen we 2.000 mannen met taaislijmziekte en niet één heeft een kind verwekt.

Behalve die ene waarbij het DNA suggereerde dat hij de vader was, alleen om daarna te leren dat zijn broer al jarenlang een affaire had met zijn vrouw en dat die haar zwanger gemaakt had.”

Lees ook  Peuter moet met spoed worden geopereerd - zijn ouders hadden geen idee van de gevaren van popcorn

“Natuurlijk ben jij de vader”
Richard verliet de dokterspraktijk in een waas. Hij kon niet geloven dat zijn drie zonen niet de zijne waren, maar de dokter was wel heel zeker van zijn stuk.

Eenmaal hij een beetje bekomen was van de schok, stuurde hij zijn ex een bericht, of ze hem alsjeblieft de waarheid wilde vertellen.

Anders zou hij een sperma-analyse en een scan van zijn scrotum moeten ondergaan. “Ik hoop dat je me deze verdere vernederingen kan besparen”, schreef hij.

De vrouw ontkende het meteen. “Natuurlijk ben jij de vader van onze jongens, het maakt niet uit wat de wetenschap mag suggereren.”

Richard was toch niet overtuigd en praatte er met zijn oudste zoon, op dat moment 21, over. “Ik vertelde hem over de diagnose en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat ik een kind verwerkt zou kunnen hebben.”

De jongeman begreep meteen wat er aan de hand was. “Ik snap het al, pa. Je zegt dat je waarschijnlijk mijn vader niet bent?”

“Het zou de moeilijkste zin geweest zijn voor mij om uit te spreken”, ging Richard verder. “Maar hij deed het voor mij.

Ik heb gezegd: ‘Wel, ik ben je vader, natuurlijk, maar ik denk niet dat ik je verwekt heb.’ Het was heel emotioneel en ik was ook heel kwaad. Ik ben beginnen huilen en het heeft een paar dagen geduurd voor de schok voorbij was.”

Geen contact meer met zonen
De oudste zoon van Richard schoot nadien ook meteen in actie en vroeg zijn moeder de waarheid op te biechten.

Lees ook  Kater moest 2 jaar lang in draagmandje overleven.

Die belde Richard daarna op om te zeggen dat ze tijdens hun huwelijk van 20 jaar een af-en-aan verhouding had met een man die ze weigerde te noemen.

Ze was er echter van overtuigd dat hij niet de vader kon zijn want ze gebruikten volgens haar altijd condooms.

Voor Richard was het genoeg geweest. Hij had zijn ex-vrouw bijna vier miljoen pond betaald bij de echtscheiding, maar zou haar nu voor de rechter slepen voor vaderschapsfraude.

Hij was kwaad, en zag zo niet in dat de rechtszaak hem het enige goede zou kosten dat het – zo omschrijft hij het – koude en vreugdeloze huwelijk met zijn ex hem had opgeleverd: zijn zonen. Daarbij valt de schadevergoeding van 250.000 pond volledig bij in het niets.

Hoewel de oudste hem op het hart gedrukt had dat hij Richard altijd zou beschouwen als zijn vader, beloofde hij hem ook dat hij niet meer met hem zou spreken als Richard zijn moeder een rechtszaak zou aandoen. Een belofte die hij hardnekkig volhoudt.

Ook met een van de twee jongere zonen is het contact volledig weggevallen. Het deed Richard dan ook deugd toen hij onlangs wel nog een berichtje kreeg van zijn andere zoon.

“Papa, zoals ik van in het begin gezegd heb, je zal nooit niet mijn vader zijn, wat er ook gebeurt. Natuurlijk zal ik contact blijven houden, dat zal nooit veranderen. Ik ben er altijd voor je en jij zal altijd mijn vader zijn. Ik hou van je.”

Vreugdevolle tweeling met syndroom van Down inspireren de wereld met hun geluk

Jong stel hangend en “knuffelend” aan een boom gevonden met een briefje: ‘Het leven begint hier’