in

Mike reist met slechts 25 euro op zak: ‘Mezelf wassen doe ik in een rivier’

Een jaar op reis met maar 25 euro op je bankrekening; het lijkt onmogelijk. Dat is het niet, bewijst Mike Voorbraak (25) uit Bergen op Zoom. Hij reist al meer dan een jaar zonder ook maar een cent uit te geven en is afhankelijk van de goedheid van de mensen die hij tegenkomt. ,,Mensen zijn zo supertof, ik heb de tijd van mijn leven.”

,,Een beetje rebels was ik altijd al”, zegt hij lachend. ,,Leven zonder geld leek me altijd al een interessant idee. Geld maakt niet gelukkig. Het enige dat je nodig hebt om te overleven is eten, drinken en soms onderdak”, vertelt hij.

In januari 2019 had hij geen plannen, geen baan en geen eigen huis. Hij ging spontaan naar een vriend in Spanje. ,,We begonnen samen een bedrijfje en hebben een tijdje gewerkt. Hij had het plan om naar India te lopen, zonder geld. We dachten: fuck it, we gaan gewoon reizen. We hebben alles opgegeven en zijn gewoon begonnen. We hebben samen de camino gelopen van Málaga naar Santiago de Compostela. Daar zijn we ieder ons eigen pad gegaan.”

Ik heb nog geen dag honger gehad.
Mike Voorbraak

Superlief
Aan gratis eten komen, is volgens de reiziger helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. ,,Je kunt overal wel eten fixen bij restaurantjes en supermarkten. Ook ga ik boerderijen af om mijn verhaal te doen. Ik leg uit dat ik zonder geld reis en vraag of ze me kunnen helpen met iets te eten. Mensen vinden het vaak supertof en geven bijna altijd wel wat. Ik heb nog geen dag honger gehad. Mensen zijn echt superlief. Als ze nee zeggen, ga je gewoon met een glimlach naar buiten en wens je ze een fijne dag. Soms draaien ze dan nog bij.”

Lees ook  Een jonge vrouw brengt vijf bevroren puppy’s mee naar huis en hoopt dan dat er een wonder gebeurt

Na een jaar gereisd te hebben, stak corona de kop op en ging hij terug naar Nederland. Daar verbleef hij bij een vriend, Bjorn Mattens, die hem vijf maanden lang onderdak bood. ,,Bjorn is een vriend voor het leven, een broer”, vertelt hij.

Frisse lucht
Zodra het weer kon, ging hij op reis. Momenteel bevindt hij zich in het Portugese berggebied Serra da Estrela, met alleen zijn rugzak en zijn tent. Soms biedt iemand hem een slaapplek aan, maar meestal zoekt hij een plekje in de natuur om zijn tent op te zetten. ,,Heel fijn vind ik dat. Lekker in de natuur, frisse lucht en de geluiden van dieren. Mezelf wassen doe ik vaak in een rivier.”

Ik zet mijn tent niet op als ik weet dat ik een bos vol beren zit.
Mike Voorbraak

Of hij dan nooit bang is? ,,Die vraag krijg ik vaak. Ik zet mijn tent niet op als ik weet dat ik een bos vol beren zit. Ik luister naar mijn onderbuikgevoel en heb alleen maar goede ervaringen gehad. Ik ben nooit beroofd, of zo.”

Schoenen
De enige reden dat er nog wat geld op zijn bankrekening staat, is om de kosten van de bank te kunnen betalen.. ,,Mijn tent staat op het punt om kapot te gaan. Als ik een goede wil, zal ik moeten investeren. Dan kijk ik of ik ergens een paar dagen kan werken en koop ik een nieuwe. Tot nu toe is dat nog niet nodig geweest. Ik heb laatst schoenen gekregen van een vriend. Hij gebruikte ze niet en ze waren precies mijn maat. Mensen helpen je echt met alles. Vorig jaar heb ik een donatie van 1500 euro gehad. Ik kon heel mijn set verbeteren. Vooral de goede slaapzak die ik nu heb is belangrijk.”

Lees ook  Dit echtpaar neemt na 49 jaar deel aan een make-over die zo extreem is dat ze zichzelf niet meer herkennen

Ik doe niet zoveel op een dag. Loop een beetje rond, zo’n 15 tot 20 kilometer per dag.
Mike Voorbraak

Stress over hoe hij aan eten gaat komen, heeft hij nooit. ,,Ik doe niet zoveel op een dag. Loop een beetje rond, zo’n 15 tot 20 kilometer per dag. ’s Ochtends ontbijt ik, doe ik wat ademhalings- en strekoefeningen en start ik op mijn gemakje de dag. Ik ben heel relaxed. Ik kom fantastische mensen tegen en heb vrienden gemaakt die als familie voelen.”

Liften
Een gratis vliegticket regelen lijkt vooralsnog onmogelijk, dus hij loopt overal naartoe. Een ander continent bezoeken, staat wel op zijn planning. ,,Ik kwam erachter dat je met een boot naar Zuid-Amerika kunt liften. Je betaalt niks, maar werkt een paar weken aan boord. Dat wil ik binnenkort gaan doen.”

Als iets oncomforta­bel is, moet je het juist doen.
Mike Voorbraak

Mike is zielsgelukkig, en ziet het liefst dat iedereen dat is. ,,Als je iets wilt: doe het gewoon. Als iets oncomfortabel is, moet je het juist doen. Als je in je comfortzone blijft, groei je niet als persoon. Wees niet bang, luister niet naar je gedachten en kies voor je eigen geluk.”

Nooit klaar: ‘Moederschap staat gelijk aan een 98-urige werkweek’

Londen in de ban van ontvoering drie kleuters: acht arrestaties, klopjacht op vader