in

Mexicaanse stad rouwt: waarom schoot José Ángel (11) zijn juf en zes anderen neer?

De Mexicaanse stad Torreón is in shock na een schietpartij op een basisschool. Een 11-jarige leerling schoot vrijdag uit het niets een geliefde lerares dood. Gisteren werd de 50-jarige Miss Mary begraven.

Niemand begrijpt hoe de 11-jarige José Ángel tot zijn daad kwam. Wel is duidelijk dat hij zich goed had voorbereid.

Aan het begin van de schooldag had hij tegen klasgenoten ‘vandaag is de dag’ geroepen. Pas later werd pijnlijk duidelijk wat hij hiermee had bedoeld.

Omkleden
Het jongetje vroeg tijdens de les aan zijn juf of hij even naar de wc mocht. Daar kleedde hij zich om en maakte hij zich klaar voor zijn daad.

De juf vond dat het lang duurde en ging poolshoogte nemen. In de gang haalde de jonge dader twee pistolen uit zijn rugzak en schoot op de juf.

María Assaf Medina, door haar leerlingen Miss Mary genoemd, stierf ter plaatse. De jongen schoot ook op vijf andere willekeurige leerlingen en een gymleraar die op het rumoer waren afgekomen. Die raakten gewond.

LEES OOK!
Doodgeschoten man richtte ravage aan op begraafplaats, ook kindergraf vernield: 'Extra zwaar'

Daarna schoot de jongen zichzelf dood. In totaal heeft hij negen kogels afgevuurd. Hoe hij aan de wapens kwam, is nog altijd onduidelijk.

In Mexicaanse media wordt geschreven dat het erop lijkt dat de jongen zich liet inspireren door een schietpartij in The Columbine High School in de VS waarbij twee leerlingen een bloedbad aanrichtten.

De Mexicaanse jongen had zich op de wc in dezelfde kleding gestoken als de twee Amerikaanse daders die een T-shirt droegen met ‘Natural selection’.

De politie van Torreón trekt geen conclusies. Niets zou erop hebben gewezen dat deze jongen tot zoiets in staat zou zijn.

Medeleerlingen noemen hem in lokale media een aardige en rustige jongen die geen problemen leek te hebben. Hij woonde bij zijn opa en oma omdat zijn moeder op jonge leeftijd was gestorven.

LEES OOK!
Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Schietpartijen op scholen in Mexico zijn zeer uitzonderlijk. “Ze worden gringo-schietpartijen genoemd”, zegt de lokale journalist Javier Garza in The Washington Post, verwijzend naar buurland VS waar dit soort incidenten wel vaak voorkomen.

Afscheid genomen
Intussen hebben familie, scholieren en collega’s afscheid genomen van juf Miss Mary. “Ik heb bloemen gebracht omdat deze vrouw belangrijk voor mij is geweest. Ik heb veel waardering voor haar”, zegt oud-leering Leonardo in lokale media.

Ook Jocelyn kwam een boeket brengen voor haar omgekomen docente. “Ze stimuleerde ons altijd om onze dromen waar te maken. Voor mij is ze een held.”

Miss Mary is inmiddels naar de laatste rustplaats gebracht. Ook de jonge dader is in beslotenheid begraven.

Inspectie Beverwijkse Bazaar: Spoedsluitingen om broodje muizenpoep en ernstige overtredingen

Daarom zijn blondines zo onweerstaanbaar