in

Meisje 3 gestorven aan coronavirus

Er is een driejarig Belgisch kindje gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft epidemioloog Boudewijn Catry vandaag gemeld tijdens de persconferentie van het Belgische crisiscentrum. Het is het jongste slachtoffer in België. ,,Laat dit een wake-upcall zijn”, benadrukt Catry.

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum deelde Catry mee dat er ‘een driejarig meisje is gestorven aan Covid-19′. ,,Dit raakt ons diep, als wetenschappers, maar ook als ouders. We willen dan ook ons diepste medeleven betuigen aan de familie”. Het kind zou ernstige onderliggende aandoeningen gehad hebben. Eind maart overleed in Gent een twaalfjarig meisje.

In Nederland kwam, volgens de cijfers van Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), slechts één coronapatiënt in de leeftijdcategorie 15 tot 19 jaar aan Covid-19 te overlijden. De exacte leeftijd is niet bekend, maar het zou het jongste slachtoffer in ons land zijn. Het RIVM liet weten dat deze jonge patiënt ook onderliggend lijden had. Het recentste aantal coronadoden staat op 6136, waarvan de helft 83 jaar of ouder was.

Lees ook  ‘Jongste vader van Verenigd Koninkrijk’ maakte na schokkende vaderschapstest puinhoop van zijn leven

Gemiddeld zijn er in België drie sterfgevallen per dag, zegt Catry. ,,Recent nog iemand van 18 jaar. Laat dit een wake-upcall zijn. Het is uitzonderlijk dat jonge mensen overlijden, maar het moet duidelijk zijn dat niemand immuun is. Niemand kan zich permitteren om Covid-19 te negeren. Laat dit ons terug met de voeten op de grond zetten. Het virus is er nog steeds. We mogen onze aandacht niet laten verslappen.”

ADVERTENTIE

Scherp blijven
Het Belgische crisiscentrum roept inwoners scherp te blijven. Het aantal besmettingen bij onze zuiderburen stijgt en Catry spreekt van een ‘sneeuwbaleffect’. Gemiddeld lopen nu zo’n 200 Belgen per dag het virus op. ,,Het wordt een heel belangrijk weekend. Als we de pandemie willen tegenhouden, moeten we nu actie ondernemen. Dit is vooral een oproep aan de jongvolwassenen. Geniet van het weekend, maar doe alstublieft niet te zot.’’

Lees ook  Deze man wilde weten waarom zijn vrouw elke avond zo moe was, dus bespiedde hij haar een dag lang. DIT ontdekte hij…

Vanaf morgen geldt in België de plicht om mondkapjes te dragen op openbare plaatsen, zoals markten, restaurants en cafés. Ook personeel daar draagt een kapje. Wie naar een café of restaurant gaat, dient zich bij binnenkomst te registreren. Dit om contactonderzoek mogelijk te maken. Sinds 11 juli was het dragen van een mondkapje voor iedereen boven de twaalf jaar al verplicht in het openbaar vervoer, winkels, musea en theaters.

Lichaam tienermeisje na aanrijding gevonden langs kant van de weg

Elia Fontaine (18) verloor been door corona: ‘Het is een raadsel hoe ik ziek ben geworden’