in

‘Marktplaats-oplichters bedreigden 13-jarige om bankpas moeder af te staan’

Vier mannen uit Raalte en Wijhe zijn afgelopen woensdag opgepakt door de recherche voor online fraude. De jonge mannen verdienden met ticketoplichting ruim 21.000 euro. Onder het mom van identiteitsfraude wonnen ze het vertrouwen van 58 slachtoffers, die tussen de 80 euro en 400 euro voor tickets betaalden.

In een klein jaar tijd maakten de mannen slachtoffers in heel Nederland. Het gaat om twee mannen van 18 en één man van 19 uit Raalte en een man van 21 uit Wijhe. Zij worden verdacht van (internet)oplichting, identiteitsfraude, afpersing en witwassen. Dat laat de politie weten.

Alle 58 slachtoffers deden aangifte van de oplichting, nadat ze via Marktplaats een ticket hadden gekocht en erachter kwamen dat ze waren opgelicht. De politie besloot de aangiftes te bundelen en districtsrecherche van Oost-Utrecht startte een groot onderzoek. In samenwerking met de politie IJsselland zijn de vier verdachten woensdag aangehouden.

Lees ook  'Agenten hebben onnodig en heftig geweld gebruikt tegen hond Tommy'

13-jarige slachtoffer
De vier mannen uit Salland deden zich voor als iemand anders. Ze gebruikten foto’s van andermans identiteitsbewijs. De oplichters vertelden dan aan de slachtoffers: ‘Stuur mij een kopie van je identiteitsbewijs zodat ik weet dat je te vertrouwen bent’. Op die manier werden foto’s en gegevens van slachtoffers ingezet om andere personen onder valse voorwendselen een ticket te laten kopen.

Nadat het vertrouwen van de slachtoffers was gewonnen, maakten zij nietsvermoedend geld over naar rekeningen van geldezels. Dit is iemand die voor een klein geldbedrag zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt, zelfs onder dwang. De politie laat weten dat een 13-jarige werd bedreigd om de bankpas en pincode van zijn moeder aan de oplichters te geven.

De politie laat weten dat je altijd aangifte moet doen van ticketoplichting. ,,Als u zelf geld overmaakt, bent u dit helaas kwijt. De bank kan in de meeste gevallen niets meer doen. Verzamel zoveel mogelijk informatie van de dader. Als er genoeg bewijsmateriaal ligt, kan de politie een onderzoek starten zoals in dit geval gebeurd is.”

Lees ook  Slecht nieuws voor Roy Donders

Whatsapp-fraude in Deventer
De aanhouding van de vier jonge mannen volgt kort op een groot onderzoek naar WhatsApp-fraude in Deventer. Het ging om een grote gecoördineerde actie van het basisteam van de Politie IJsselland-Zuid samen met het Cyberteam Oost-Nederland van de politie. Begin mei werden 24 verdachten uit Deventer en omstreken aangehouden.

Bij WhatsApp-fraude doet een oplichter zich voor als een bekende van het slachtoffer. Vaak een familielid. Via een WhatsApp-bericht geeft ‘de bekende’ aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben.

De bedragen liepen op van 500 euro tot ruim 10.000 euro. De fraude vond niet alleen op WhatsApp plaats, maar ook bijvoorbeeld op het onder jongeren populaire Snapchat.

Vrouw met huilbaby vindt hartverwarmend briefje van buurvrouw op de deurmat

Marit (12) zegt ’hoi’ en wordt van fiets getrapt: ’Ze is nu gewoon bang’