in

Marianne was Jehova’s getuige en werd misbruikt: ‘Naar de politie gaan was verboden’.

Mensen die slachtoffer zijn van s*ksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen kunnen zich vanaf nu melden bij een speciaal meldpunt. Slachtoffer Marianne vertelt over de noodzaak hiervan in ‘Op1’.

“Het is een soort overwinning. Een begin”, vertelt Marianne van der Voogd.

S*KSUEEL MISBRUIK
Marianne was twaalf jaar toen het misbruik begon. “Het heeft twee jaar geduurd. Toen alles naar buiten kwam werd tegen ons gezegd: ‘Je gaat niet naar de politie. Dat is verboden. Je komt gewoon terug naar de kerk en je doet normaal tegen elkaar.’ Zo zat ik nog drie jaar, vijf vergaderingen per week, tegen die man aan te kijken”, vertelt ze.

Lees ook  Auto te water in Leimuiden, twee mensen overleden

Marianne vond het heftig dat haar misbruik zo onder tafel geschoven werd. “Hij had berouw. Dus dat was prima, hij mocht blijven. Er werden hem wat voorrechten afgenomen, maar niemand in de gemeente hoort waarom, niemand weet wat die man is”, vertelt ze. Daarom is Marianne erg te spreken over het meldpunt. “Het is een gevoel dat me nooit gegeven is door de Jehova’s zelf.”

JEHOVA’S GETUIGEN
Ook minister van Rechtsbescherming Sander Dekker vond het tijd voor actie. “Ik vind het wel een zwaktebod dat wij dit als overheid moeten doen, want het is eigenlijk gek dat de Jehova’s Getuigen dit zelf niet doen. Ik had het liefst gezien dat dit vanuit de kerk zelf zou gebeuren. Als die dat niet doen, doen wij het.”

Lees ook  Justitie bevestigt: Jos Brech is ped*fiel! Hij was in het bezit van tientallen filmpjes

Ook wil Dekker kijken naar de mogelijkheden om het niet melden van s*ksueel misbruik strafbaar te maken, zodat er minder onder het tapijt geveegd kan worden. Daarvoor moet hij alleen wel de wet veranderen. Lijkt een flinke opgave, maar Dekker ziet mogelijkheden: “We gaan kijken of zo’n meldplicht – een aantal beroepsgroepen hebben dat – ook voor geloofsgemeenschappen georganiseerd moet worden.”

Model onder vuur nadat ze foto deelt van haar ‘vetrolletjes’: “Sorry, ik ben niet zo slim”

Aanstaande vader biecht op: ‘Ik ben hier helemaal niet klaar voor’