in

Marechaussee schiet man neer op Schiphol die dreigde met mes

Een 29-jarige verwarde man uit Den Haag liep rond 16.30 uur naar binnen bij het bureau van de marechaussee en bedreigde daar wat marechaussees, aldus een woordvoerder van de marechaussee. De man is daarop in zijn been geschoten en per ambulance afgevoerd naar het VUmc waar hij wordt geopereerd.

Op het moment van het incident was er in het bureau één bezoeker aanwezig, die meteen in veiligheid werd gebracht, en een onbekend aantal mensen van de marechaussee.

De man is een bekende van de marechaussee. Hij was eerder gewelddadig op Schiphol. Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief, aldus de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.

Lees ook  Bronzen beeld van graf geroofd in Den Haag, broers doen oproep aan metaalhandelaren
Vliegverkeer en treinen

Schiphol Plaza is rond 17.34 uur weer vrijgegeven, laat de luchthaven weten, op de plek van het incident na. Het terrein was afgesloten en alle mensen waren geëvacueerd. Schiphol verwacht dat het incident geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer.

De treinen mogen weer van en naar Schiphol rijden. Een woordvoerder van de NS meldt dat de marechaussee het station weer heeft vrijgegeven. Eerder mochten de treinen op het station bij de luchthaven niet stoppen na het incident in Schiphol Plaza.

Rennen

De 52-jarige Astrid uit Zoeterwoude liep vrijdagmiddag door Schiphol-Plaza richting aankomsthal om haar zoon op te halen. “Ik keek achteloos naar de kerstversieringen toen ik geknal hoorde. ‘Dat lijken wel schoten zei ik tegen mijn man.’ Kort daarna zag ik twintig marechaussees met wapens in onze richting rennen.”

Lees ook  Overleden surfers Scheveningen waren fitte, sportieve mensen: 'Onvoorstelbaar veel verdriet'

“Personeel in de winkels riep tegen iedereen dat we ook rennen moesten, naar buiten. We gingen naar de uitgang en dan blijken draaideuren in zo’n situatie niet zo handig, want daar was een opstopping. Daarna gingen de deuren helemaal open en konden we naar buiten.”

“Ongeveer 20 minuten later mochten we weer naar binnen omdat het gevaar geweken was.”

Hond wordt gered maar weggehaald van haar pasgeboren pups, reünie die volgt is prachtig om te zien

Groepsfoto met meer dan 30 mensen gaat mis: balkon stort in