in

Man heeft 700 lintwormen in hersenen, borst en longen na eten van gaar vlees.

Een man die na klachten van hoofdpijn en beroertes naar het ziekenhuis werd gebracht, had meer dan 700 lintwormen in zijn lichaam. Zhu Zhong-fa (43) uit de Chinese provincie Zhejiang had al een maand last van gezondheid voordat hij naar de dokter ging. De klachten begonnen na een stoofpotje dat hij gegeten had.

Dokters hadden niet meteen een idee wat de oorzaak was en schakelden de hulp in van een universitair ziekenhuis. Daar kwam aan het licht dat er meer dan 700 lintwormen in zijn lichaam woonden.

Lees ook  Hond vecht voor haar leven wanneer iemand haar ogen en bek aan elkaar vastlijmt

Lintwormen komen doorgaans in het lichaam door het eten van de eitjes in besmet varkensvlees dat niet voldoende gebakken is.

De wormen zaten in zijn hersenen, borstholte en zijn longen, en hadden al schade aangericht aan zijn organen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen de lintwormeitjes ook tot epileptische aanvallen leiden wanneer ze in het centraal zenuwstelsel terechtkomen.

De patiënt herinnerde zich dat hij een maand eerder een stoofpotje had gegeten dat niet goed gekookt was.

Lees ook  Het ziet er eerst uit als een normaal zwart paard, maar het is een prachtig majestueus dier!

In Nederland en België zijn lintworminfecties erg zeldzaam, maar in andere delen van de wereld komt het vaker voor. In de meeste gevallen zijn de symptomen niet zo ernstig en kan het gemakkelijk behandeld worden. Maar in zeldzame gevallen slagen de lintwormen erin om in het lichaam rond te reizen en onherstelbare schade aan te richten.

Advies om dit soort infecties te voorkomen, is een goede hygiëne na toiletgebruik en het vermijden van niet goed gebakken of gekookte vleeswaren.

Eenden ‘moedwillig’ doodgereden op de Mozartlaan in Waddinxveen; buurt is geschokt

Woedende dorpelingen in Kenia hakken olifant dood.