in

Man en vrouw zwaar mishandeld door groep jongeren: ‘Ik dacht: die wordt niet meer wakker’

Een stel is zaterdagavond zwaar mishandeld door een groep hangjongeren in Oss, nadat ze hen aanspraken op de geluidsoverlast die zij veroorzaakten. De man liep twee afgebroken tanden op en werd tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij bewusteloos op de grond lag. Zijn vriendin had haar schouder uit de kom.

Het gaat om een groep van ongeveer tien jongeren tussen de 14 en 16 jaar, die al veel langer overlast veroorzaken in de straat. De jongeren kwamen bij het stel verhaal halen en vervolgens mishandelden verschillende jongeren uit de groep de twee bewoners van de woning waarvoor zij zich bevonden.

De man liep twee afgebroken tanden, een blauw oog en een paar gekneusde ribben op. Toen hij probeerde op te staan, werd hij nóg een keer naar de grond geslagen. Hij werd ook meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij bewusteloos op de grond lag. Bij de vrouw ging de schouder uit de kom. Ze liep ook een zwaar gekneusde duim op.

De twee moesten in het ziekenhuis behandeld worden, maar van de daders ontbreekt elk spoor. De politie hoopt dat omwonenden camerabeelden hebben of dat er mensen zijn die de mishandeling gezien hebben.

Verjaardag
De man en de vrouw, die anoniem willen blijven uit angst voor represailles, verhuisden twee weken geleden vanuit Raalte naar Oss. Ze hadden net de verjaardag gevierd van een van de kinderen toen ze in de tuin nog even aan het nagenieten waren met een wijntje en wat muziek. Rond 22.00 uur werd de rust echter verstoord. ,,In het speeltuintje achter onze achtertuin zat een groep van vier of vijf jongeren. Zij zorgden voor overlast door overdreven veel geluid te maken en blikjes op de grond te smijten, iets wat ze een week eerder ook al deden. Wij hadden de kinderen op bed gelegd en mijn vriend liep naar ze toe. Hij vroeg of ze wat rustiger aan wilden doen en dat deden ze vervolgens ook.”

Niet veel later leek de groep weg te gaan. ‘Leek’, want net op dat moment kwam er nog een groepje jongeren aan op scooters. Daardoor bleef de rest ook. De jongeren op de scooters reden met veel lawaai hard rondjes in de buurt wat voor geluidsoverlast zorgde en schenen met hun lichten in de tuin van het stel. ,,Ik riep vervolgens vanuit de tuin: ‘Houd daar eens mee op!’. Niet veel later kwam de groep het pad opgelopen richting onze achtertuin”, vertelt de vrouw. De groep wilde de discussie aangaan en dat ging in eerste instantie beleefd. ,,Ze vroegen waar we last van hadden en zeiden dat wij met muziek in de achtertuin zaten en ook hard aan het praten waren.”

Lees ook  Kat Breezer sterft een mysterieuze dood, mogelijk vermoord door jongeren

Op een gegeven moment vraagt een meisje uit de groep of ze even naar de wc van het stel mag, iets wat van de twee zonder problemen wordt toegestaan. Maar dan loopt het plots uit de hand. ,,Terwijl dat meisje naar de wc is, begint een ander meisje ons ineens uit te schelden met de meest verschrikkelijke ziektes. Dat ging écht te ver. Het meisje ging vervolgens snel terug de groep in en wij besloten om maar terug de tuin in te gaan.”

Terwijl het stel naar de achtertuin gaat, roept een van de jongens uit de groep een verwensing richting de vrouw des huizes. ,,En die was zo afschuwelijk dat mijn vriend erop reageerde. ‘Praat jij ook zo thuis? Vind jij dit normaal?’, vroeg hij aan die jongen. En voor ik het wist stonden er drie jongens om hem heen die hem naar de grond sloegen.” De bewoonster ziet vervolgens hoe een jongen op de onderbenen van haar vriend slaat, een ander op zijn maag en de derde op zijn rug. ,,Ik dacht: die wordt niet meer wakker. Dat dacht ik echt. Hij lag in de foetushouding, maar kon zich totaal niet verdedigen.”

‘Die wordt niet meer wakker’
Haar vriend verliest het bewustzijn en wordt nog tegen zijn hoofd geschopt. De vrouw grijpt in door ervoor te gaan staan. Op dat moment ziet ze dat de twee oudste kinderen die in het huis wonen inmiddels ook in de tuin staan. Zij zien hoe de vriend van hun moeder op de grond ligt. ,,Mijn dochter vroeg: ‘mama, wat gebeurt er?’ Ik riep tegen ze dat ze naar binnen moesten gaan en 112 moesten bellen. Dat schrok de groep af, ze wilden ervandoor gaan. Mijn vriend probeerde inmiddels op te staan, maar werd net zo hard weer neergeslagen. Ik probeerde een scooter vast te pakken. Ik moest iets hebben, een kenteken of iets dergelijks. Een jongen schopte me vervolgens van de scooter af en terwijl ik op de grond lag, trapte een ander nog vol in mijn rug. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Op dat moment kwamen de buurman en buurvrouw naar buiten. Mijn vriend probeerde nog achter de groep aan te gaan op zijn sokken, maar die was natuurlijk al weg.”

Lees ook  Bonnenregen voor asociale trouwstoet in Arnhem

De verwondingen liegen er niet om. De vrouw heeft een schouder uit de kom en een zwaar gekneusde duim overgehouden aan de mishandeling, terwijl haar vriend twee afgebroken tanden, een blauw oog en een paar gekneusde ribben heeft. ,,Hij is helemaal bont en blauw, maar hij heeft nog geluk gehad.” Na het incident hebben de twee veel steun gehad aan de politie. ,,We horen altijd veel geklaag over de politie, maar ze zorgen echt heel goed voor ons. Ze zitten er bovenop en bellen ons regelmatig op om te vragen hoe het gaat. Daarnaast mogen wij altijd bellen en binnenkort komt de wijkagent nog langs.”

Politie
Een politiewoordvoerder geeft aan dat er extra buurtonderzoek wordt gedaan om de zaak op te lossen. ,,Op de ouderwetse manier: aankloppen in de buurt en vragen of mensen iets gezien hebben of iets meer weten. Daarnaast hebben we al een getuige gehoord die niks heeft gezien, maar wel wat meer informatie had. We zijn op zoek naar meer getuigen, daar hangt het onderzoek wel een beetje van af.”

Automobilist hoeft geen bon te vrezen

Ex-bewoners over landgoed in opspraak geraakte donatiebaas: ‘Ik ben daar doodsbang geweest’