in

Man (24) die 14-jarige jongen doodreed krijgt 240 uur taakstraf: ‘Ik was liever zelf over de kop geslagen’

Een 24-jarige man hoeft van de rechtbank niet de gevangenis in nadat hij in de zomer van 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte bij het Koning Willem II Stadion in Tilburg.

Het doodrijden van de 14-jarige knul was wel zijn schuld, maar de rechtbank vond de maximale taakstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar volstaan.

Tegen de man was twee weken geleden nog een halfjaar cel geëist. Volgens de officier van justitie was er namelijk sprake van zeer onvoorzichtig rijgedrag.

De rechtbank ging echter uit van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag, een graad minder zwaar.

Het ongeval vond plaats op de kruising van de Ringbaan-Zuid met de Oude Goirleseweg. Het slachtoffer stak daar met zijn fiets over.

De verdachte, een 24-jarige Tilburger, reed door rood licht en met hoge snelheid op de linkerrijstrook.

De auto raakte de fietsende tiener frontaal. De klap was enorm. De jongen kwam tegen de voorruit, sloeg over het dak van de auto en kwam vijftig meter achter het voertuig op het wegdek terecht. De auto had veel schade en de fiets van de jongen was totaal verfrommeld.

Officier van justitie Mark de Graaf nam het de verdachte twee weken geleden zeer kwalijk dat hij nog gas bij gaf, terwijl hij ruim van tevoren moet hebben gezien dat het stoplicht op oranje sprong.

Lees ook  Zes puppy’s overleden nadat dieven mes tegen buik van zwangere moeder hielden.

‘Ik haat je met heel mijn ziel’
Namens de moeder van het slachtoffer las een medewerker van Slachtofferhulp deze maand een verklaring voor in de rechtbank.

Ze is vervuld van wrok. Het was vorige week de tweede Moederdag zonder hem, schrijft ze. En richting verdachte: ,,Ik haat je met heel mijn ziel (..).

Ik haat je om hetgeen je mij, de vader, de broer en opa en oma van hem hebt aangedaan (..). Elke dag sta ik met verdriet op. Ik wens je de zwaarst denkbare straf toe.”

”Elke dag sta ik met verdriet op”
– Moeder van 14-jarige slachtoffer uit Tilburg

Volgens de politie reed de verdachte met aanzienlijk hogere snelheid dan de 70 kilometer per uur die op de locatie is toegestaan.

Uit technisch onderzoek is ook gebleken dat het stoplicht op het moment van de aanrijding al 0.9 seconde op rood stond.

‘Het allerergste dat mij is overkomen’
Het was even na 20.00 uur ‘s avonds, de zon stond laag en de autobestuurder had beide zonnekleppen naar beneden.

Lees ook  Meer s*ks blijkt het perfecte medicijn tegen hooikoorts te zijn, volgens de wetenschap

,,Ik heb niemand op het fietspad gezien. Als dat zo was geweest had ik er alles aan gedaan om een ongeval te voorkomen”, zei de bestuurder in de rechtbank twee weken geleden.

Advocaat Pieter van de Kerkhof betoogde toen dat zijn cliënt in juridische zin geen schuld heeft. Hij wees erop dat ook de fietser door rood reed.

Volgens het recherche-onderzoek stond het stoplicht op het fietspad namelijk ook al 1.55 seconden op rood. Getuigen hebben bovendien ook verklaard dat de jongen door rood ging.

,,Daarnaast reed hij op een net geleende fiets met trapondersteuning. Dus het zou zomaar kunnen dat hij met hoge snelheid plotseling de voorrangsweg is opgereden.”

De verdachte was een beginnend automobilist, want hij had nog geen vijf jaar zijn rijbewijs. Hij reed in de van zijn moeder geleende auto.

Op zijn strafblad stonden al twee forse boetes voor te hard rijden en voor rijden door een rood kruis.

Als hij voor het stoplicht had willen stoppen had hij ‘vol in de ankers’ gemoeten, zei hij. ,,Het is het allerergste dat mij ooit is overkomen. Ik was zelf liever tien keer over de kop geslagen dan dat dit was gebeurd.”

Meedogenloze moeder dumpt dochtertje (6) op straat, gooit kleren uit raam en rijdt weg met vriend

Hof veroordeelt ‘nachtmerrie van iedere vrouw’ tot 10 jaar gevangenis en tbs