in

Lizzy voelde dat het écht niet goed ging met haar dochter (3): ‘Volg altijd je instinct’.

Het is de ergste nachtmerrie van iedere ouder: een doodziek kind dat niet de hulp krijgt dat het nodig heeft. Dat Lizzy’s dochter Liva (4) nog leeft, is te danken aan haar moederinstinct.
De week voor Sinterklaas 2019 krijgt de dan driejarige Liva plotseling last van een flinke verkoudheid. Iets waar veel kinderen in de wintermaanden last van hebben. Toch zit het moeder Lizzy Beijers (28) niet helemaal lekker zit. Ze gaat naar de huisarts maar wordt weggestuurd omdat Liva niet ziek genoeg is.

STEEDS ZIEKER
“De volgende dag voelde het toch niet goed. Liva werd zieker en zieker. Ze was er zelfs zo slecht aan toe dat ik niet meer met haar over straat durfde. Ik heb de huisarts gevraagd of er iemand aan huis kon komen. Volgens de arts was ze er niet slecht genoeg aan toe om in aanmerking te komen voor een huisbezoek. Het ging vanaf dat moment alleen maar bergafwaarts. Dus heb ik na een dag of drie weer gebeld en gezegd dat ik wilde dat er meteen iemand kwam kijken. Bij hoge uitzondering kwam iemand langs, maar Liva werd als ‘matig ziek’ beoordeeld.”

ADEMTEKORT
“Doordat de achterkant van haar long niet is beluisterd en omdat Liva niet rechtop kon zitten, heeft de huisarts niet gehoord dat er geen lucht door haar long stroomde. Met antibiotica was het misschien niet zo ver gekomen als nu.”

Liva was inmiddels al een tijdje aan het ‘neusvleugelen’. Dat betekent dat het neusje van een kind open en dichtgaat tijdens het ademhalen. Op dat moment weet Lizzy nog niet dat dat één van de belangrijkste symptomen is van ademtekort. De huisarts vertelt haar dat Liva vanzelf weer beter wordt.

Lees ook  Waarom je handdoeken voortaan beter kunt rollen in plaats van vouwen

SPOED
“Omdat Liva na het eerste huisbezoek als ‘matig ziek’ werd beoordeeld, kreeg ik het niet voor elkaar om na een paar dagen nog een keer een huisarts langs te laten komen.” Inmiddels werd haar dochter grauw en had 41 graden koorts. “Alles in mij zei dat het nu genoeg was geweest.” Lizzy legde Liva op de achterbank en reed naar de huisartsenpost. Daar zag het personeel meteen dat het niet goed ging met haar.

“Er werd gezocht naar een zuurstoftank, omdat ze geen adem kreeg. Die was niet aanwezig in het gebouw. Ze belden meteen 112 en binnen vijftien minuten kwam de ambulance. Mijn kleine meisje heeft dus nog wel tien minuten naar zuurstof moeten happen.”

ZIEKENHUIS
Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis werden meteen foto’s van Liva gemaakt. “Op de foto zagen ze een longabces, een holte gevuld met pus. Dat ze zó ziek was hadden we echt niet verwacht. Zelfs met infuus, zetpillen, vocht, antibiotica en zuurstof leek Liva zich niet beter te voelen. Ze werd alleen maar zieker en had op een gegeven moment 41.3 graden koorts. Ze lag te ijlen en met haar armen te zwaaien van de pijn en het ongemak.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Ze werd uiteindelijk geopereerd. “Er is toen nog net geen kilo pus uit haar long gehaald. Ze kreeg daarna een drain om al het vocht af te voeren en ze werd kunstmatig beademd op de Kinder-Intensive Care. Vanaf toen ging het langzaamaan steeds iets beter. In totaal heeft ze een maand in het ziekenhuis gelegen voor ze eindelijk weer naar huis mocht.”

Lees ook  Noelle viel meer dan 100 kilo af – zo kreeg ze dat voor elkaar

HERSTELLEN
Inmiddels is Liva nog steeds aan het herstellen van de heftige periode, maar ze voelt zich wel stukken beter. “Het gaat nu heel langzaam de goede kant op met haar. Ze slikt nog steeds antibiotica en is onder behandeling in het VU. Als ik nu merk dat ze verhoging heeft of verkouden is, dan mag ik meteen langskomen. Dan halen ze haar meteen door de medische molen. Het kan nog wel een jaar duren voordat haar lijfje de hele long heeft opgeruimd. Onze grootste zorg is hoe het over achttien jaar zal zijn. Dan komen we erachter of ze blijvende schade heeft overgehouden.”

MOEDERINSTINCT
Lizzy weet dat het zonder haar moederinstinct heel anders met haar dochter had kunnen aflopen. Om andere moeders te laten zien dat ze altijd naar hun gevoel moeten luisteren, ligt het dossier van Liva nu bij een expertisecentrum. “Zij gaan uitzoeken hoe dit voorkomen had kunnen worden. Daar krijgen we binnen twee weken de uitslag van. Aan de hand daarvan weten we of we met een advocaat in zee gaan om een rechtszaak aan te spannen.”

Daarnaast heeft Lizzy nog een belangrijk advies aan alle ouders. “Ga bij twijfel altijd naar de dokter. Word je weggestuurd, maar voel je je er toch niet goed bij? Ga nog een keer. Niemand wil dit meemaken. Het is heel belangrijk om je eigen moedergevoel te volgen. Je hebt het negen van de tien keer bij het juiste eind.”

Temptations Rosanna weet volgers te verrassen met nieuwe look

Peuter(1) in kinderwagen doodgeschoten