in

Consumentenbond heeft schokkend nieuws over Labello lippenbalsem

In de eerste de beste drogist raak je overdonderd door het assortiment aan lippenbalsems en lipgloss.

Voor elk soort lipprobleem is er een ruime keus aan smeerseltjes die allemaal wonderen beloven. Maar is dit ook zo of zijn er ook andere oplossingen.

Lippenbalsems zijn een verslaving?
Vele mensen smeren hun lippen in met een stick of tube van een van de bekende merken. Deze balsems zouden droge lippen en zelfs het scheuren van lippen moeten verkomen.

Er is echter een grote discussie over dit onderwerp op het internet te vinden. Sommigen stellen dat door het gebruik van lippenbalsem de lippen zouden wennen aan de constante toevoer van vet en zelf minder vet gaan gebruiken. Hierdoor zou er dus nog meer lippenbalsem nodig zijn en ontstaat een vicieuze cirkel.

Nog argwanender zijn de commentaren op internet waarin wordt gesteld dat fabrikanten van lippenbalsem extra stoffen toevoegen aan de balsem waardoor je lippen juist zouden uitdrogen. De “verslaving” zou hierdoor worden versterkt.

Deze beweringen werden al eerder nagegaan door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA in Den Haag). Deze geeft gelukkig aan dat het gebruik van lippenbalsem op zich niet verslavend is.

En logisch, de basis bestaat uit een vet, doorgaans smeerbare cacaoboter en dat is een onschuldige stof.

De bewering dat de lippen gewend raken aan de boter en dus zelf minder vet produceren wordt van de ene kant bevestigd en de van de andere kant ontkend.

De VWA stelt dat er een kern van waarheid in dit verhaal zit, als regelmatige gebruiker van lippenbalsem bent en er plotseling mee stopt zal het inderdaad even duren voordat de natuurlijke balans van je lippen zich hersteld en je zult dus een tijdje last hebben van droge lippen.

Lees ook  Rotterdammer toont geen respect naar agent

Een hoogleraar dermatologie, waarvan je mag aannemen dat hij verstand van zaken heeft ontkent dit echter.

Lippen zouden nauwelijks vet of talg produceren waardoor het onmogelijk is dat er verslaafde lippen ontstaan.

Waarom kunnen sommigen dan niet ophouden met smeren
Wie er nu ook gelijk heeft in de verslaafdendiscussie, het staat vast dat er genoeg mensen zijn die volop blijven smeren, zomer en winter door.

Waarschijnlijk zijn dit ook mensen die gefixeerd zijn op hun lippen en willen dat ze er altijd geweldig uitzien. Iemand die veel bezig is met zijn lippen zal ook meer over zijn lippen likken.

De verdamping van speeksel zorgt juist voor uitdroging van de lippen hetgeen de verslaving makkelijk zou kunnen verklaren.

Wat kun je dan wel doen voor mooie lippen?
– Niet teveel likken, dit gaat de uitdroging tegen
– Gebruik in plaats van de longlasting lipstick, die veel meer uitdroogt dan een gewone lipstick, de –    wat vettere gewone variant
– Smeer, afhankelijk van de ernst van de je probleem, je lippen 1-2 keer per dag in met vaseline en — borstel ze daarna voorzichtig met een niet al te harde tandenborstel of een speciaal lipborsteltje.
– Veel water drinken.
– Als de CV aanstaat kan de lucht erg droog worden, zeker in de slaapkamer kan dit nogal effect – — hebben op je lippen. De lucht kun je minder droog maken door “waterbakjes” aan de CV te                hangen.

Wij gaan het niet meer gebruiken!
De Belgische Consumentenbond heeft vandaag schokkend nieuws naar buiten gebracht over een product dat wij allemaal dagelijks gebruike: lippenbalsem. Volgens de consumentenorganisatie kun je deze winter deze vijftien soorten lippenbalsem maar beter laten liggen, ze bevatten namelijk schadelijke stoffen.

Lees ook  Dakloze kat wordt bijna gedood door draaideur van het ziekenhuis – dan komt arts binnen om hem te redden

Wij gaan het niet meer gebruiken!
De Belgische Consumentenbond heeft vandaag schokkend nieuws naar buiten gebracht over een product dat wij allemaal dagelijks gebruike: lippenbalsem. Volgens de consumentenorganisatie kun je deze winter deze vijftien soorten lippenbalsem maar beter laten liggen, ze bevatten namelijk schadelijke stoffen.

Slechts twee lippenbalsems konden de test doorstaan

Labello
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft 21 lippenbalsems onderzocht en kwam tot de conclusie dat in vijftien lippenbalsems schadelijke stoffen zitten. Het gaat onder andere om de stoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) die in de producten zitten. Ook de in Nederland verkochte balsem van Labello (Labello Original, Labello Sun protect,) en Vaseline krijgt van de bond het label ‘niet kopen.’

MOAH en MOSH
Over de schadelijke stoffen zegt Test Aankoop het volgende: “Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en zo gezwellen kan vormen in de lymfeklieren, lever en de milt.” Zouden de stoffen alleen op de huid worden gesmeerd dan kan dat geen kwaad, maar het probleem bij lippenbalsem is dat het deels wordt ingeslikt. Op dit moment bestaat er geen veiligheidsmarge voor de stoffen en laat de SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) het gebruik ervan toe.

HEMA
In het lijstje van slechte lippenbalsems komen veel bekende namen voor: Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher. De lippenbalsem van onze eigen HEMA kwam als beste uit de test.

Meisje (16) lastig gevallen door 5 mannen in zwart busje

Vermiste influencer (24) blijkt vermoord en in beton gegoten