in

Let op: dit moet je niet doen met plastic handschoenen en mondkapjes

Weet jij wat je moet doen met gebruikte beschermingsmiddelen?
In de supermarkt, bij de ijssalon of bij de kapper: overal zien we dat er meer gebruik wordt gemaakt van beschermingsmiddelen als handschoenen en mondkapjes om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Helemaal nu mondkapjes verplicht worden in het openbaar vervoer en contactberoepen weer uitgevoerd worden, besluiten steeds meer mensen om beschermingsmiddelen aan te schaffen. Veel plastic mondkapjes en wegwerphandschoenen zijn echter bedoeld voor eenmalig gebruik. Waar moet je de ‘vieze’ materialen na gebruik eigenlijk laten?

Nooit bij het plastic afval
Als je een gebruikt mondkapje wilt weggooien, doe dit dan niet in de speciale afvalbak voor plastic, metaal en drinkpakken. Hoewel het logisch lijkt om alle plastic materialen ook in de daarvoor bestemde afvalbak weg te werpen, is het volgens afvalverwerkers niet de bedoeling dat gebruikte mondkapjes en handschoenen hierin terecht komen. De beschermingsmiddelen horen namelijk thuis bij het restafval.

Lees ook  Wanhopige ouders smeken om geld in te zamelen voor baby die met ontbrekende schedel en hersenen geboren werd.

Foute informatie
Dat er steeds meer handschoenen te vinden zijn tussen het plastic afval, heeft volgens Klaas Wierda, manager van een afvalverwerkingsbedrijf in Rotterdam, ook te maken met een onjuiste uitspraak die onlangs door minister Cora van Nieuwenhuizen werd gedaan. In de talkshow Jinek waarschuwde de minister van Infrastructuur en Waterstaat dat plastic handschoenen niet door het toilet moeten worden gespoeld, maar bij het plastic afval moeten worden weggegooid. Wierda vertelt aan NOS dat dit niet klopt. De uitspraak moet dus teruggedraaid worden: plastic handschoenen en mondmaskers doe je gewoon bij het restafval, zodat ze vervolgens worden verbrand bij de afvalverwerker.

Lees ook  Deze zoon heeft net zijn eerste salaris ontvangen – dan schokt hij zijn ouders met een onverwacht kerstcadeau

Besmettingsgevaar
Hoe erg is het als de beschermingsmiddelen in de verkeerde afvalstroom terecht komen? En levert dit ook besmettingsgevaar op voor de afvalverwerkers die in direct contact komen met de weggegooide handschoenen? “Ik werk helemaal beschermd, met handschoentjes en een lasmasker op, dus ik maak me helemaal geen zorgen,” vertelt afvalscheider Youcef Goreine aan NOS. Ook manager Klaas Wierda garandeert dat de medewerkers optimaal beschermd zijn tegen eventueel besmet afval. Het grootste probleem met de maskers en handschoenen die bij het plastic afval terecht komen, is dat dit het sorteerproces kan verstoren, wat meer werk oplevert en recycling moeilijker maakt.

Pas 4 dagen na besmetting in buitenschoolse kinderopvang werd quarantaine bevolen:

70-jarige vrouw showt killerbody – Wat een lichaam!