in

Leraar en zeven leerlingen dood bij schietpartij op school in Rusland: 32 gewonden

Zeker negen personen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om een leraar, zeven leerlingen en een andere volwassene, melden Russische media.

Ook zijn er tientallen gewonden gevallen, van wie er acht in kritieke toestand verkeren. De regionale autoriteiten spreken van een ‘monsterlijke misdaad’.

De schutter, een 19-jarige jongen, is aangehouden door de politie. Hij zou een oud-leerling zijn, die zijn plannen had aangekondigd op sociale media.

Regionale autoriteiten weerspreken berichten dat er sprake zou zijn van een tweede schutter. De aanvaller handelde volgens hen alleen en over een motief is niets bekend.

De verdachte stond volgens lokale media bekend als een ‘lone wolf’ die een moeizame relatie zou hebben gehad met zijn leraren en klasgenoten.

Hij wilde mogelijk wraak nemen op de school en zou online hebben opgezocht hoe hij een bom moest maken.

Tijdens een politieverhoor zou hij hebben gezegd dat er een explosief in zijn huis is. Er worden huiszoekingen gedaan.

Van de verdachte is bekend dat hij geregistreerd stond als wapenbezitter. In een reactie op de schietpartij belooft de Russische president Vladimir Poetin de vuurwapenwetten in het land te herzien.

Ook heeft de president zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers.


Zwaargewonden
De schietpartij vond plaats in Kazan, een stad op bijna 800 kilometer ten oosten van Moskou. Nadat er onduidelijkheid was ontstaan over het aantal doden, hebben de autoriteiten van de regio bevestigd dat er negen mensen zijn omgekomen.

Lees ook  Jonge moeder met corona op sterven na bevalling, familie wil haar leven niet beëindigen

Zeker 32 anderen zijn gewond, 21 van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het kinderziekenhuis van de overwegend islamitische regio Tatarstan heeft 18 kinderen opgevangen van tussen de 7 en 15 jaar oud. Andere ziekenhuizen hebben drie volwassenen van 19, 50 en 62 opgenomen.

Een aantal van hen verkeert in kritieke toestand, zegt de persdienst van het regionale ministerie van Volksgezondheid tegen verslaggevers ter plaatse.

,,Zes zijn er buitengewoon zwaargewond en worden geopereerd. De rest heeft wonden, breuken en kneuzingen en worden door dokters onderzocht”, zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Onderwijs meldde rond 14 uur Nederlandse tijd dat er inmiddels acht mensen in kritieke toestand zijn.

Op beelden die rondgaan op berichtendienst Telegram is te zien dat twee leerlingen vanaf de derde verdieping springen om aan de schutters te ontkomen.

Volgens staatspersbureau RIA zijn zij omgekomen, maar dat is door de autoriteiten niet bevestigd.

De leerlingen zaten als ratten in de val in een klaslokaal, zegt een schoolmedewerker tegen persbureau TASS. Ze konden zich niet verbergen voor de schutter.

‘Terrorist opgepakt’
De president van de regio Tatarstan, Rustam Minnikhanov, heeft de dood van de kinderen bevestigd in een uitzending van de tv-zender Rusland-1. Hij spreekt van een ‘monsterlijke misdaad’.

Lees ook  Familiedrama in Olmen: politieagent schiet vrouw dood en dochter dood

,,Schieten op onschuldige kinderen. Ze stierven hier op de derde verdieping. De terrorist werd gearresteerd, 19 jaar oud. De wapens staan officieel op zijn naam”, aldus Minnikhanov.

Tijdens de schietpartij waren bijna achthonderd mensen in het gebouw. Volgens getuigen sprongen zelfs leerlingen uit hogere verdiepingen.

Binnen twintig minuten werden alle kinderen geëvacueerd. Ze worden opgevangen door psychologen.

De lokale autoriteiten hebben uit voorzorg de beveiliging bij alle onderwijsinstellingen in de stad opgeschaald. De lessen zijn afgelast. Voor morgen is een dag van rouw afgekondigd.

President Poetin zegt dat de getroffen leerlingen en hun families zo goed mogelijk worden ondersteund. Schietpartijen op scholen in Rusland zijn relatief zeldzaam.

Een van de grootste schoolschietpartijen was in 2018. Toen schoot een student negentien mensen dood op een school voordat hij zichzelf doodde.

Bruid choqueert met trouwkleed waarbij haar achterwerk zichtbaar is: “Ik wilde iets unieks” (video)

Ben jij vaak vergeetachtig? Dan ben je gewoon intelligent!