in

Krijgen we nog een koude winter? Dit zeggen meteorologen erover

Kunnen we de schaatsen nog uit het vet halen, of is dat een kansloze zaak? Hoewel het al volop winter is, hebben we nog geen sneeuwvlokje zien vallen.

De temperaturen zijn nog niet tot onder het vriespunt gedaald en we hebben nog maar amper hoeven krabben.

Écht koud is het tot nu toe nog niet geweest. Komt er überhaupt nog een winter aan, of slaan we hem dit jaar helemaal over? Dit is wat meteorologen erover zeggen.

Écht winterweer
Raymond Klaassen van Weerplaza vertelt aan NU.nl: “De winter loopt officieel tot begin maart, dus we hebben nog even.

En in het voorspellen van weer kun je nooit iets uitsluiten”, nuanceert hij meteen. Toch gelooft Klaassen niet dat die strenge winter er nog gaat komen.

Lees ook  Kinderen vaker met coronavirus besmet dan eerst gedacht

“Er wijst geen enkel signaal op dat we de komende twee maanden nog enige vorm van écht winterweer krijgen in Nederland”, voegt de weerman eraan toe.

Zuidwestenwind
Voor winterse taferelen is een oostelijke windstroom nodig. Maar die blijft vooralsnog uit. “We hebben nu al langere tijd te maken met een zachte wind uit het zuidwesten”, vertelt Klaassen.

“Dat verklaart de gemiddeld vrij hoge temperaturen van de laatste tijd: de 10,11 graden van gisteren (maandag) en vandaag (dinsdag) zijn ongebruikelijk zacht voor januari.”

Zachte winter
Ook meteoroloog Reinier van den Berg acht de kans dat we nog een koude winter krijgen minimaal. “Alle signalen wijzen erop dat we de opvallend zachte temperaturen gaan voortzetten.

Lees ook  Pierre van Hooijdonk in diepe rouw

Misschien hebben we een keer na een koude nacht wat vorst aan de grond. Maar meer gaat het denk ik niet worden tot de lente.”

Klimatoloog Rob van Dorland van het KNMI is iets terughoudender in zijn voorspelling, al erkent hij wel dat de winter voorlopig ver te zoeken blijft.

“In de veertiendaagse verwachting – wat wij de pluim noemen – zit nog geen echt winterweer. Verder kijken dan die twee weken vooruit is niet goed mogelijk. Het zou dus kunnen dat we nog een heel koude februari krijgen.”

Meisje sterft na groepsver krachting op rijdende bus, daders in India veroordeeld tot ophanging

Chantal uit Married at First Sight maakt de tongen los